Futbalisti bratislavského Interu vyhrali, atléti však plačú za tartanovou dráhou

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

V stredu 14. marca sa stalo to, čo sa všeobecne čakalo. Správna rada AŠK Interu schválila v rámci rekonštrukcie štadióna na Pasienkoch projekt, ktorý ráta s odstránením atletickej dráhy. V ten istý deň sa objavili reakcie na interistické rozhodnutie.

Objavili sa argumenty typu, koľko ľudí chodí na Inter, či nie je 15-tisícový štadión zbytočne megalomanský (škoda, že sa na druhej strane nikto nespýtal, či nie je prepychom mať dráhu, na ktorej už roky nevyrástol atlét medzinárodných kvalít a či sa oplatí mať dráhu kvôli mítingu, ktorého úroveň išla dole vodou a na ktorý boli v posledných rokoch zvedavé pomaly len stovky divákov...) Z množstva názorov vyberáme dva, zverejnila ich agentúra SITA a môžete, ale aj nemusíte s nimi súhlasiť:

VLADIMÍR CHMELKO, predseda atletického oddielu SLÁVIA STU Bratislava: „Všade, kde na štadióne koexistujú atléti s futbalistami, sa objavujú väčšie či menšie problémy. Asi nikde na svete sa však neriešili takýmto extrémnym spôsobom a stredajšie rozhodnutie je hanbou ľudí, ktorí zaň zdvihli ruku. Na druhej strane je však plánované odstránenie atletického oválu výsledkom chybnej politiky štátu v minulých rokoch, keď športové zariadenia celospoločenského významu ako športové haly a štadióny, previedol do majetku telovýchovných jednôt, čiže de facto súkromných osôb, a stratil možnosť rozhodovať o ich osude. Ak raz štát do niečoho investuje nemalé finančné prostriedky, nemôže sa týchto hodnôt zbaviť len tak. Rozhodnutie Interu je prezentáciou arogancie moci. Keďže najvyšší funkcionári z atletiky nič nemajú a je pre nich nerentabilná, rozhodli sa ju zlikvidovať bez ohľadu na celospoločenské záujmy. Podľa môjho osobného názoru je boj o zachovanie atletických sektorov na Interi stratený, a preto treba vrhnúť sily na čo najskoršie vybudovanie nového, čisto atletického štadióna v Bratislave."

JAROSLAV SCHRONER (generálny manažér FK ZŤS Dubnica): „V roku 1999 pri začiatku výstavby novej tribúny na našom štadióne FK ZŤS Dubnica sme uvažovali o type tribúny s hľadiskom až ku hracej ploche. Okamžite reagovala p. Mračnová a pricestovala do mesta (štadión je majetkom mesta) s požiadavkou zachovať atletickú dráhu na našom štadióne. Atletický zväz jej menom prisľúbil zabezpečiť financie na výstavbu tartanovej dráhy. Mesto i FK ZŤS Dubnica sme túto ponuku akceptovali a spoločnými silami mesto, atletický klub i futbalový klub sme nákladom 2,5 mil. Sk (fond telesnej kultúry prispel sumou 400 tis. Sk) pripravili podklad na položenie tartanu. Tieto práce boli ukončené v júni 2000. Pracovníci Doprastavu, ktorí položili priepustný asfalt na dráhu nás dôrazne upozornili na nebezpečie, že ak sa nepoloží tartan, hrozí znehodnotenie tejto investície. Vďaka miernej zime to prežil. Niekoľkokrát mesto vyzvalo p. Mračnovú, aby naplnila svoj sľub. Mestu bolo odporučené, aby si na túto investíciu zobralo pôžičku, čo si, pochopiteľne, mesto nemohlo dovoliť a tak zo sľubov zostali iba sľuby. Preto by som p. Mračnovú chcel požiadať, aby nerobila z funkcionárov AŠK Inter priam hrobárov slovenského športu. Ja by som skôr vyslovil uznanie a obdiv, že za dnešnej ekonomickej situácie sú schopní niečo také pre futbal na Slovensku vybudovať. Moje stanovisko ku kauze tartan na Interi je odlišné od stanovísk, ktoré v posledné dni čítam v novinách a počujem v elektronických masmédiách, ale nedá mi, aby som verejnosť neoboznámil aj s tým, a to ako pracuje atletický zväz na Slovensku."

(mm)

Páčil sa vám článok?