Petržalku 1898 bude trénovať Nobert Hrnčár

10.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Futbalisti Petržalky 1898 prežili turbulentnú jar. Športová časť im síce vyšla, keď takmer celý ročník boli na druhom mieste, z ktorého klesli až v samotnom závere. Horšie to však už vyzeralo so samotným klubom, ktorý riešil veľké finačné problémy a niektoré mesiace nemal ani na výplaty hráčov a realizačného tímu.

„Skutočne sme nemuseli riešiť žiadne problémy, okrem spomínaných finančných otázok. Tie však boli životunebezpečné," priznal výkonný riaditeľ klubu Viliam Raček. Jedným dychom však spresnil aj pozitíva, ktoré videl v zložitej situácii: „Mali sme a máme sebadôveru, sme pracovití a máme tím oddaných zamestnancov, spolupracovníkov, trénerov a hráčov. Bez ich dôvery by sme už dávno boli v kaši. Nájsť strategického partnera na Slovensku však nie je jednoduché. V súčasností intenzívne rokujeme so zahraničnými partnermi, ale aj s domácimi záujemcami o spoluprácu s nami. Nazdávame sa, že serióznosť našej práce, ako aj výsledky jednotlivých tímov našli ohlas. Chceme byť trpezliví a nevyhlasovať niečo, čo ešte nie je na papieri, lepšie povedané, kým nedošlo k prvým prevodom na naše konto. Už sme sa raz popálili a jazvy ešte nie sú zahojené. Vlastne až teraz som pochopil, prečo sa tvrdí, že rekonvalescencia po popáleninách trvá najdlhšie...," pokračoval výkonný riaditeľ klubu.

Pre fanúšikov bol zrejme najdôležitejší štadión, s ktorým sa ráta pri Základnej škole M. C. Sklodowskej, no výstavba ktorého sa zastavila. Práve nový stánok mal byť hlavným mottom ďalšej perspektívy klubu, ktorý od roku 2008 neprežíva ľahké obdobie.

„V uplynulom týždni sme doťahovali veci okolo papierových právnych podkladov na ďalšiu činnosť súvisiacu s výstavbou štadióna. Najskôr sa nám to zdalo jednoduché, čím viac sme však prenikli do podmienok výstavby v tomto priestore, museli sme vybavovať ďalšie a ďalšie potvrdenia, ktoré by nás pustili do výstavby. Napríklad výrub stromov nie je jednoduchá vec. Našli sme však pochopenie, že z náletového lesíka chceme urobiť niečo na úrovni, na druhej strane sme sa rozhodli, že tam, kde by bol náš zásah až príliš veľký, tam nepôjdeme," tvrdí Viliam Raček.

Ako prezradil, štadión bude zrejme iný, než sa rátalo v pôvodných plánoch: „Za bránami nebudeme stavať tribúny. S krytými miestami na sedenie, malo by ich byť 2042, súvisí aj infraštruktúra štadióna či klubu. Nechceme robiť alternatívne riešenia, hľadáme komplexné, také, ktoré by boli efektívne, ale - vzhľadom na architektúru aj efektívne."

Klubu vraj chce pomôcť aj samospráva, starosta Petržalky Vladimír Bajan aj pre Bratislavské noviny vyhlásil, že chce, aby sa futbal vrátil do Petržalky, ale klub sa musí rozhodnúť, kde chce mať štadión. „Má pravdu a je to aj naše chcenie. Musím však povedať, že v miestnej samospráve cítime veľkú oporu, naopak, netajíme sa tým, že za rok našej činnosti sa nám podarilo byť viac ako dobrým reprezentantom našej mestskej časti a azda aj celého hlavného mesta."

Viliama Račeka strata druhého miesta v závere prvoligovej súťaže veľmi nemrzela „Naša optika nebola takto nastavená. My sme nič nestratili. Obsadili sme nečakané tretie miesto, hoci bola šanca aj na druhé. Dokázali sme nemožné, pričom si uvedomujeme, že nebyť ekonomických, ale aj zdravotných problémov a na dôvažok aj personálnych - odchody Oforiho, Szarku, Johancsika, ktorého sme pustili s vidinou, že Szarka u nás zostáva, zranenia Pončáka, Štefuna, problémy Šveca - mohli sme byť vyššie. Na druhej strane sme v mužstve dali šancu mladým a keby sme netrvali na tom, aby dorastenci hrali len vo svojej kategórii, šancu by dostali aj iní."

Novým kormidelníkom Petržalky 1898 bude Norbert Hrnčár, asistentom Milan Timko. „Po zápase v Senci sme sa dohodli, že sa stretneme všetci. Ak by sa však chlapcom objavila nejaká ponuka, v prestupe im nebudeme brániť. O všetkom by mali rozhodnúť generálny manažér Pavol Holeščák, tréner Norbert Hrnčár a ukazovateľ skóre na našom účte. S prípravou začneme 15. júna, spravidla doma, ale máme aj ponuky zo stredohorského prostredia, aj zo zahraničia. V týchto dňoch sa spresňuje kalendár prípravných zápasov a sám som prekvapený, kto má o nás záujem. Budeme hrať so všetkými slovenskými účastníkmi európskych pohárových súťaží, so špičkovým českým a rumunským klubom a máme ponuku na atraktívneho súpera, s ktorým by sme mali hrať koncom júna na neutrálnej rakúskej pôde," dodal Viliam Raček.

Na otázku, ako vidí budúcnosť klubu, povedal: „Nedávno som sa zhováral s budúcim zhotoviteľom tribún. Povedal, že od zadania je schopný postaviť ju za štyri mesiace. Na jar by sme tam teda mohli hrávať, ale súčasne tam potrebujeme aj šatne, presscentrum, sociálne zariadenia... FC Petržalka 1898 je na pravom brehu Dunaja srdcom, konštrukcie a sedačky sú druhoradou, nie však odsúvanou záležitosťou. Sami si uvedomujeme, že na našich zápasoch absentujú pravidelní Petržalčania. Len z môjho okolia je dobrá dvadsiatka takýchto fanúšikov..."

(mm)

Páčil sa vám článok?