Artmedia postúpila do 1. kola Pohára UEFA

30.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Futbalisti Artmedie Petržalka postúpili do 1. kola hlavnej súťaže Pohára UEFA, keď vo štvrtkovom odvetnom stretnutí 2. predkola na štadióne v Senci zvíťazili nad arménskym tímom FC Mika 2:0 (1:0). Keďže v prvom dueli sa zrodilo víťazstvo jerevanského tímu 2:1, Petržalčania si zabezpečili účasť v piatkovom žrebe 1. kola Pohára UEFA.

Petržalčania, ktorí nastúpili na odvetu proti FC Mika v Senci aj s uzdraveným duom Urbánek - Borbély, mali vynikajúci úvod. Už v 5. min našiel Fodrek výbornou kolmicou Obžeru a ten popri vybiehajúcom brankárovi Hakobjanovi vymazal jednogólové manko z prvého duelu. Dosiahnutý gól však zverencom trénera Vladimíra Weissa príliš nepomohol, pretože hostia mali od tohto momentu miernu územnú prevahu, ich snaha sa však končila pred šestnástkou. V 13. min zaváhal po dlhej lopte do pokutového územia gólman Hýll, no jeho chybu Šahgeldjan nedokázal potrestať. O štyri minúty neskôr prvú strelu jerevanského mužstva z kopačky Clebera Rodriguesa medzi žrde kryl s prehľadom Hýll. Arménom sa darilo získavať priame kopy, no z týchto štandardiek boli bezzubí. Po uplynutí prvej 25-minútovky opäť predviedli svoju silu "bielo-čierni". Najskôr Fodrekov pokus po peknom uvoľnení sa zblokovala hosťujúca obrana a o dve minúty na to pekne prenikol Guédé, Hakobjan však bol pripravený. Na druhej strane to technicky skúšal Cleber Nascimento a po rohu hlavou aj Alex da Silva, no skóre sa nemenilo. Tesne pred prestávkou sa presadil individuálne Burák, ale jeho prihrávku poslal tiesnený Kozák vysoko nad.

Po zmene strán predviedol vynikajúce sólo takmer cez celé ihrisko jeden z najlepších domácich futbalistov Branislav Obžera, ľavačkou dobre zakončil, Hakobjan boxoval pred seba. Ten istý hráč ponúkol v 50. min výborný center Martinovi Ďuricovi, ktorý však namiesto strely zbytočne prihrával. Na opačnej strane sa pred Hýllovou svätyňou dostal k strele Cleber Rodrigues, jeho pokus však nenašiel priestor medzi tromi žrďami. V 61. min po prieniku dravého Obžeru a jeho súboji s Mikaeljanom najskôr nórsky hlavný arbiter Skjerven ukázal na biely bod, no po konzultácii s asistentom svoj verdikt zmenil a nariadil len rohový kop. Domácim sa im ľahostajnosť mohla vypomstiť o tri minúty neskôr, keď sa sám na Hýlla rútil Cleber Nascimento, skúsený brankár Artmedie však výborne vybehol a zabránil istému gólu. V 71. min sa fanúšikovia Petržalky mohli opäť tešiť. Kozákovu strelu ľavačkou spoza šestnástky Hakobjan aj vplyvom daždivého počasia len vyrazil a všadebol Obžera s prehľadom poslal loptu po druhý raz do siete - 2:0. Futbalisti slovenského vicemajstra už v závere umne kontrolovali hru a svoj náskok mohli dokonca aj zvýšiť, keď sa do stopercentnej šance dostal v 81. min striedajúci Piroška, no z pár metrov napálil len do hosťujúceho gólmana.

FC Artmedia Petržalka (SR) - FC Mika (Arm.) 2:0 (1:0)
Prvý zápas 1:2, do 1. kola hlavnej súťaže Pohára UEFA 2007/08 postúpila Artmedia Petržalka
Góly: 5. a 71. Obžera, ŽK: 14. Cleber Rodriguez, 18. Petikjan (obaja Mika), rozhodovali: Skjerven - Holen, Andas (všetci Nór.), 1400 divákov

Artmedia: Hýll - Burák, Borbély, Dosoudil, Urbánek - Guédé - Obžera (90. V. Gajdoš), J. Kozák, M. Ďurica (66. Pavol Farkaš) - Halenár (75. Piroška), Fodrek

Mika: Hakobjan - Alex da Silva, Petikjan, Fursin (45. Melojan), Mikaeljan - Antonjan - Cleber Nascimento, Ristič, Cleber Rodrigues, De Souza (68. Davtjan) - Šahgeldjan (73. Penteado Campos)

Vladimír Weiss (tréner Artmedie Petržalka): "Bol to typický pohárový zápas, v ktorom sme podali dobrý, kompaktný a bojovný výkon. Strelili sme rýchly gól, a tak sa zmenila následne aj taktika - naša i súperova. V útoku sme nehrali dobre, najmä od Halenára som očakával lepší pohyb. Naopak výborne zahral Obžera a Kozák. V defenzíve sme zaváhali len raz, keď sme súpera nechali dostať sa do vyloženej šance. Za stavu 2:0 sme ešte mohli poistiť víťazstvo Piroškom. Vieme hrať pohárové zápasy, mužstvo už nabralo skúsenosti, čo dokázalo aj dnes. Víťazstvo je zaslúžené, v piatok si počkáme na súpera, ktorého nám žreb v Monaku pridelí."

Michal Hipp (asistent trénera Artmedie): "Vedeli sme, do čoho ideme. Priebežný stav dvojzápasu nám velil streliť viac gólov ako súper a samozrejme žiadny nedostať. Vyšla nám prvá vážnejšia akcia, potom sa však na prekvapenie do našich radov vkradla nervozita. Najmä v prechodovej fáze sme strácali ľahké lopty a nedokázali sme sa dostať do vážnejšej šance. V druhom polčase sme hrozili z protiútokov, naša hra už bola lepšia a dokázali sme streliť postupový gól. Keď porovnám výkony v oboch zápasoch, postúpili sme zaslúžene."

Petr Kašpar (generálny manažér Artmedie): "Určite to nebol ľahký dvojzápas. Arménsky tím nás potrápil, najmä v domácom prostredí dobre kombinoval a vypracoval si viacero šancí. Myslím si, že máme skúsenejšie mužstvo, čo sme napokon aj potvrdili postupom do hlavnej súťaže Pohára UEFA. Obžera má v poslednom období výbornú formu, aj streleckú, túto skutočnosť dokázal aj teraz v odvete. Dnes to bol jednoznačne jeho zápas."

Arkadij Andriasjan (tréner FC Mika): "Chcem pogratulovať Petržalke k postupu do 1. kola hlavnej súťaže Pohára UEFA. Domácim sme umožnili dostať sa na koňa, pretože už v 5. min sme inkasovali prvý gól. Za stavu 0:1 sme ešte dúfali, že sa nám podarí vyrovnať, čo by znamenalo náš postup, no bohužiaľ sa nám to nepodarilo."

Branislav Obžera (stredopoliar Artmedie a strelec oboch gólov): "Som veľmi rád, že sme dokázali cez Arménov postúpiť. Čo viac k tomu môžem dodať. Som šťastný. Tréner nám stále zdôrazňoval, že musíme hrať zo zabezpečenej obrany a potom prídu aj naše góly. Hralo sa mi dobre. Na prvý gól mi výborne prihral Braňo Fodrek, trafil som to z prvej ľavačkou k žrdi. Pri druhom Jano Kozák vystrelil a ja som to už len dorazil do bránky. Súper bol veľmi nepríjemný, behavý, takže som rád, že sa nám cez nich podarilo postúpiť."

Radek Dosoudil (obranca Artmedie): "Nám sa hrá vždy lepšie, keď musí súper otvoriť obranu a nehrá len zozadu. Podarilo sa nám dať rýchly gól a potom sme si hovorili, že musíme hrať naďalej dopredu a víťazstvo poistiť. V druhom polčase nás fantasticky podržal Benny (brankár Hýll, pozn.), v ďalšom priebehu sme už mali zápas plne pod kontrolou a zaslúžene sme postúpili."

Ján Kozák (stredopoliar a kapitán Artmedie): "Celý zápas sme išli jednoznačne za postupovým cieľom. Prvý polčas bol možno trochu nervóznejší ako sme čakali, ale povzbudil nás prvý gól. Druhé dejstvo sme až na jednu gólovú príležitosť súpera mali pod kontrolou a zaslúžene sme postúpili. V pohárových zápasoch sme v poslednom období zažívali drámy, takže bolo dobré, že náš úvodný gól prišiel tak skoro a upokojil nás. Predsezónnym cieľom Artmedie na európskej scéne bol postup do skupinovej fázy Pohára UEFA, preto dúfam, že piatkový žreb bude pre nás priaznivý."

Juraj Halenár (útočník Artmedie): "V prvom zápase sme prehrali 1:2, preto sme si museli dávať pozor, aby sme doma neinkasovali. Jeden gól nám síce v kombinácii s čistým kontom stačil, ale na to sa hrať nedá. Napokon sme radi, že sa nám podarilo aj druhýkrát skórovať a postúpiť ďalej. V druhom polčase nás podržal brankár Hýll, aj tak si však myslím, že sme splnili to, čo od nás tréner očakával. Disciplína na ihrisku bola taká, aká má byť, a preto sme vyhrali."

(sita)

Páčil sa vám článok?