Starostka Devína nestráca optimizmus

22.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Najmenej práce mali so zostavením rozpočtu v mestskej časti Devín, pretože im ho zo zákona musel zostaviť nútený správca, čo však neznamená bezstarostné hospodárenie.

Mestská časť zasa zo zákona musí urobiť to, čo im rozpočet prikazuje - v nútenej správe je to len výkon prenesených kompetencií a chod úradu. Nezostane na žiadne investície a tak to bude, až kým si s dlhom neporadia.

„Keby sme boli spoločnosť s ručením obmedzeným, bolo by to jednoduché, správca konkurznej podstaty by povedal, že nemáme nič a bolo by to vybavené. Takto nemáme nič, ale musíme rozmýšľať, ako splatiť dlh 135 miliónov, ktorý urobil niekto iný,“ hovorí starostka mestskej časti Ľubica Kolková. Ako verejná inštitúcia však musí devínska samospráva zabezpečiť aspoň v minimálnom rozsahu verejný život obce a tiež prispieť, aj keď malou splátkou, na oddlženie.

Starostka však na priamu otázku odpovedala: „Nestratila som optimizmus, keby som ho nemala, nedalo by sa to robiť. Moja predstava bola obec spravovať a zveľaďovať a z toho som nepoľavila.“ Dodáva, že má isté predstavy, ako dlh skorigovať a neskôr sa celkom z neho dostať, o probléme hovorila už aj s bratislavským primátorom, ktorý jej prisľúbil pomoc.

Ľ. Kolková vidí možnosti Devína i jeho obmedzenia - napríklad, že pokiaľ sú v nútenej správe, nemôžu žiadať o peniaze z únie. A pritom by práve na nápravu reálneho stavu a využitie príležitostí, ktoré poloha, príroda a pozoruhodnosti obce núkajú, potrebovala tieto zdroje. Spolieha sa na to, že niektoré aktivity by obec vedela zvládnuť prostredníctvom nadácií a občianskych združení.

(gub)
Páčil sa vám článok?