Sporné uznesenia prešli trojpätinovou väčšinou

27.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci bratislavskej mestskej časti Ružinov si dnes trojpätinovou väčšinou odhlasovali sporné uznesenia z predošlých rokovaní zastupiteľstva. Ružinovský starosta Slavomír Drozd už obe uznesenia podal na okresnú prokuratúru s podozrením na porušenie zákona o obecnom zriadení.

Ide o uznesenie, ktorým sa zriadili dve funkcie dlhodobo uvoľnených poslancov s platom 45 000 Sk, ktorý im bude vyplácať miestny úrad. Rozsiahle kompetencie uvoľnených poslancov však nápadne korešpondujú s funkciou zástupcu starostu, ktorého ružinovské zastupiteľstvo dodnes nemá. Práve nezvolení kandidáti na zástupcu starostu Valentín Mikuš za klub SDKÚ-DS a Dušan Pekár z klubu KDH by sa mali stať uvoľnenými poslancami.

Druhé uznesenie radikálne zmenilo organizačný poriadok miestneho úradu. Ružinovskému starostovi prakticky ponechalo v priamej kompetencii len sekretárku. Paradoxne obe uznesenia starosta Drozd podpísal. Malo sa tak stať technickou chybou organizačného oddelenia, ktoré mu na podpis predložilo len poslednú stranu zo všetkých uznesení prijatých na predošlom rokovaní zastupiteľstva. Starostove námietky o omyle poslanecké kluby KDH a SDKÚ-DS odmietli a sporné uznesenia považujú za právoplatné. Rozuzlenie sporu pravdepodobne vynesú až orgány činné v trestnom konaní.

Ružinovský starosta kandidoval v komunálnych voľbách za koalíciu Smer-SD, SMK, ĽS-HZDS a SF. V 31-člennom miestnom zastupiteľstve má však Smer-SD len päť poslancov, jeden je nezávislý a 25 poslancov je z radov SDKÚ-DS a KDH.

(sita)

Páčil sa vám článok?