Ružinovská samospráva začala pracovať

8.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na mimoriadnom rokovaní ružinovského miestneho zastupiteľstva, ktoré zvolal minulý týždeň na návrh poslancov SDKÚ-DS a KDH starosta Slavomír Drozd (Smer-SD), začali poslanci pracovať.

Najskôr vypočuli vystúpenie starostu Slavomíra Drozda, ktorý obvinil väčšinovú koalíciu v miestnom parlamente zo straníckych hier, snáh sústrediť politickú moc do svojich rúk a uzurpovať si kompetencie starostu. Tomuto tvrdeniu oponoval poslanec Valentín Mikuš (SDKÚ-DS), ktorý povedal, že zastupiteľstvo bude konať v súlade so zákonom a žiadnu kompetenciu mu nebude chcieť odobrať. Ako hosť vystúpil aj poslanec Národnej rady SR Martin Kuruc (SDKÚ-DS), ktorý kritizoval starostu S. Drozda za to, že bráni sfunkčneniu chodu samosprávy a zastupiteľstva. Na druhej strane poslanec Peter Hrapko (Smer-SD) pripomenul, že „celý tento cirkus vznikol z jedného jediného dôvodu, a to kvôli tomu, že pán starosta si neosvojil návrh vymenovať pána Mikuša za zástupcu starostu“.

Valentín Mikuš mu kontroval a poprosil ho, aby nebral jeho meno zbytočne do vzduchu. „Ja som tu dvanásť rokov poslancom mestskej časti na rozdiel od vás a ja som pre tú mestskú časť niečo urobil, na rozdiel od vás.“

Poslanci po schválení programu umožnili vystúpenie dvoch občanov, ktorí viac-menej apelovali na sfunkčnenie činnosti ružinovskej samosprávy. Miestne zastupiteľstvo väčšinou hlasov akceptovalo na post tzv. uvoľnených poslancov Valentína Mikuša (SDKÚ-DS) a Dušana Pekára (KDH), ktorých kandidatúru na zástupcov starostov koalícia stiahla. V. Mikuš bude mať na starosti územný rozvoj, sociálne veci, životné prostredie, školstvo a kultúru. D. Pekár sa má zaoberať hospodárením úradu a mestskej časti, prípravou rozpočtu a správou pohľadávok po zaniknutom ružinovskom bytovom podniku a kultúrnom zariadení Cultus. Obom priklepli mesačnú odmenu vo výške 45-tisíc korún. Ružinovskí poslanci si schválili aj deväťčlennú miestnu radu, ktorej členmi sú aj uvoľnení poslanci.

Ružinovský starosta prišiel hlasovaním o takmer jeden celý útvar a poslanci mu pridali agendu evidencie a hlásenia pobytu občanov, matričného a stavebného úradu. Zrušili funkciu vedúceho sekretariátu, tlačového tajomníka, jedného pracovníka a pracovníka na vytváranie zahraničných vzťahov. Podľa hovorcu starostu Maroša Smoleca „ak by rozhodnutie vošlo do platnosti, starostovi by ostal jeden pracovník, s ktorými by museli spoločne okrem iného prijímať stránky, zháňať peniaze z eurofondov a navyše vybavovať agendu z novo pridelených odborov, ktoré sú najrozsiahlejšie.“ Schválený návrh nechajú právne preveriť. M. Smolec si myslí, že S. Drozd uznesenie nepodpíše, aby nenadobudlo platnosť.

(rob)

Páčil sa vám článok?