Ružinovskí poslanci skončili opäť predčasne

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rokovanie ružinovského miestneho zastupiteľstva sa v utorok zaseklo na štvrtom bode z trinástich pri voľbe uvoľnených poslancov.

Poslanci SDKÚ-DS a KDH, ktorých je poslaneckom zbore drvivá väčšina najskôr presadili, aby z rokovania vypadol aj bod týkajúci sa voľby zástupcu starostu. Po dlhšej diskusii a výmene názorov s menšinou poslancov opozície a starostom, hlasovaním presadili aj zmeny v rokovacom poriadku.

Po novom musí byť na založenie a činnosť poslaneckého klubu potrebných minimálne 7 členov, oproti doterajším piatim. Znamená to zánik poslaneckého klub SMER-SD, keďže počet členov tejto strany je v miestnom zastupiteľstve päť.

Prešiel aj návrh, podľa ktorého zastupiteľstvo v tajnom hlasovaní volí a odvoláva zástupcov starostov a členov miestnej rady. Hlasovaniu o tomto bode predchádzala pomerne búrlivá diskusia o výklade paragrafov a ustanovení zákonov o Bratislave a o obecnom zriadení. Poslanci Smeru-SD trvali na tom, že zákon jasne hovorí, že miestne zastupiteľstvo môže zvoliť zástupcu starostu len na základe návrhu starostu.

V bode štyri potom poslanec SDKÚ-DS Vladimír Morgoš  navrhol, aby zastupiteľstvo zvolilo uvoľnených poslancov. Za SDKÚ navrhol Valentína Mikuša a za KDH  Dušana Pekára. Proti ich navrhovaným zvereným úlohám a právomociam protestovali poslanci Smeru-SD. Nezávislý poslanec Patrik Guldan uviedol, že ich pracovná náplň je taká rozsiahla, že predpokladá veľkú kapacitu. Takouto premyslenou obštrukciou ide väčšine v miestnom parlamente o získanie pozícií zástupcov starostov, konštatoval P. Guldan.

Ružinovskí poslanci sa v utorok navzájom obviňovali aj z toho, kto spôsobil v miestnom parlamente patovú situáciu. Starosta Slavomír Drozd zopakoval, že návrh na zástupcu starostu akceptoval, no samotní poslanci SDKÚ-DS a KDH si  pri jeho voľbe neprevzali lístky. Na oplátku poslanci SDKÚ-DS a KDH pripomenuli starostovi, že on neakceptuje ich návrh aj na druhého vicestarostu, ktorým má byť Valentín Mikuš (SDKÚ-DS).

Starosta Ružinova prerušil rokovanie miestneho zastupiteľstva do 20. februára. Prijaté uznesenie o tom, že zástupcu starostu má voliť miestne zastupiteľstvo nepodpíše a pravdepodobne ho dá na posúdenie okresnému prokurátorovi.

(rob)

Páčil sa vám článok?