O osude budov rozhoduje zastupiteľstvo

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

O zámere mesta predať dom na Hviezdoslavovom námestí 17, v ktorom sídli kino Mladosť, ako aj o predajoch mestského majetku vo všeobecnosti, sme sa pozhovárali s bratislavským primátorom Andrejom ĎURKOVSKÝM.

- Na magistrát sa obrátila spoločnosť Tera Trade so žiadosťou o prerokovanie prevodu tohto mestského majetku v mestskom zastupiteľstve. V žiadosti uviedla, že je vlastníkom susedného objektu a kúpou nehnuteľnosti na Hviezdoslavovom námestí 17 a jej následnou rekonštrukciou by dokázala sceliť tieto objekty s možnosťou využiť ich na rôzne funkcie, vrátane kultúrno-spoločenských. Zo zákona o obecnom zriadení o predaji majetku obce nesmie rozhodovať primátor ani úradníci magistrátu; táto právomoc prislúcha výlučne mestskému zastupiteľstvu. Magistrát preto dal pripraviť tento návrh na rokovanie zastupiteľstva, aby sa k nemu poslanci a verejnosť mohli vyjadriť.

Prečo sa mesto nerozhodlo napríklad pre formu verejnej súťaže?

- Obec nie je povinná predávať nehnuteľnosti len formou verejnej súťaže. Verejná súťaž sama o sebe ešte neznamená, že z nej vzíde najlepšia ponuka a najserióznejší partner. Na druhej strane, v prípade domu na Hviezdoslavovom námestí 17 prišiel s iniciatívou vlastník vedľajšieho objektu. Nepovažoval by som za lepšie riešenie hneď na to vypísať verejnú súťaž. Navyše, uvedená spoločnosť nie je v Bratislave neznáma, mestu pomohla v nedávnej minulosti úspešne urovnať zložitý majetkovoprávny stav domu na Michalskej 22-26, čo okrem iného viedlo vlani k opätovnému otvoreniu časti mestskej priekopy s letnou čitárňou a expozície farmaceutického múzea U Červeného raka.

Mieni mesto niečo zmeniť na spôsobe predaja svojho majetku?

- Pokiaľ ide o ďalší osud objektov, v ktorých sa nachádzajú aj kiná Mladosť a Hviezda, po minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva poznáme spektrum názorov poslancov i verejnosti. Poslanci budú musieť skôr či neskôr povedať, ako si predstavujú obnovu týchto budov, ako aj ďalšie prevádzkovanie kín. Pri predaji pozemkov regulovaných územným plánom bude mesto určite, tak ako v minulosti, využívať rôzne formy výberu investorov.

Zhováral sa Juraj Handzo


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?