Poslanci chcú záruky na zachovanie kina

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Návrh na predaj historickej budovy, v ktorej sídli aj kino Mladosť, stiahol na minulotýždňovom zasadnutí mestského parlamentu z rokovania primátor Andrej Ďurkovský. Urobil tak po pomerne búrlivej poslaneckej diskusii.

Poslanci mali rozhodnúť o predaji budovy na Hviezdoslavovom námestí číslo 17 za vyše 43 miliónov korún spoločnosti Tera Trade, ktorá o odpredaj požiadala.

Niekoľko dní pred zasadnutím mestského parlamentu sa proti predaju zdvihla vlna nevôle zo strany niektorých občianskych organizácií. Upozorňovali aj na to, že ide o najstaršie kino v Bratislave, ktoré spĺňa kritériá moderného a kvalitného kina v rámci Európskej únie.

V podobnom duchu vystupovali v mestskom zastupiteľstve aj niektorí poslanci.  Podľa Viery Kimerlingovej v prípade, že by sa budova predsa len predala, je potrebné zakotviť do predajnej zmluvy vecné bremeno, ktoré zaviaže kupca, aby tam naďalej fungovala kultúrna inštitúcia. S požiadavkami na zakotvenie záruk pre nového majiteľa na zachovanie kina vystupovali aj niektorí ďalší poslanci. Upozornili na nízke vstupné, dobrú kvalitu filmov a tradíciu.

Poslanca Pavla Blažeja zaujímalo, kto investoval do jeho moderného zariadenia. Podľa riaditeľky magistrátu Anny Pavlovičovej mesto investovalo len do rekonštrukcie budovy. Poslanec Ján Budaj ju doplnil, že kino finančne podporil európsky fond Eurimages.

Niektorí poslanci (Branislav Zahradník, Valentín Mikuš) predaj budovy otvorene podporili, pritom však nespochybnili potrebu zachovania kina.  Podľa Andreja Petreka nie je rozumné, aby si mesto nechalo polovicu objektu, keďže druhú už nevlastní. Primátor napokon stiahol tento bod z rokovania. Konštatoval, že odborníci pripravia nové uznesenie tak, aby s ním boli poslanci spokojní a mali istotu, že kino sa zachová.

Záujemca o budovu, spoločnosť Tera Trade, vlastní na Hviezdoslavovom námestí aj susednú nehnuteľnosť a ich zlúčením chce vytvoriť podmienky na zaujímavú rekonštrukciu polyfunkčného zariadenia. Kino Mladosť prevádzkuje spoločnosť Bioscop, ktorá požiadala o predĺženie nájomnej zmluvy, čím sa jej nájom predĺžil na ďalšie tri roky.

(rob)

Páčil sa vám článok?