Rozpočtové provizórium Bratislavy sa skončilo

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prijatím nového mestského rozpočtu na rok 2007 sa skončilo rozpočtové provizórium, ktoré platilo od 1. januára. Bratislava bude hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške takmer 5,996 miliardy.

Rozpočet, ktorý minulý týždeň schválili mestskí poslanci, je nižší oproti minulému roku o 200 miliónov, aj kvôli oslobodeniu vysokých škôl od dane z nehnuteľností, rozdeľovaniu výnosu z dane príjmov fyzických osôb podľa nadmorskej výšky a novej povinnosti vo financovaní školských zariadení.

Podľa prvého námestníka primátora Milana Cíleka v rozpočte síce nie sú zahrnuté veľké investičné aktivity, no poslanci by ich mali schváliť začiatkom leta. Z kapitoly minuloročného rozpočtu určenej na priority mesta zvýšilo 616 miliónov korún. O tom ako s nimi mesto naloží, rozhodnú takisto poslanci a to na marcovom alebo aprílovom zastupiteľstve, dodal. M. Cílek.

Takmer 77 percent príjmov by mali tvoriť vlastné zdroje mesta, vyše 13 percent poskytnuté granty a transfery a desať percent príjmy z predaja majetkových účastí a prevodov z mimorozpočtových fondov.

Najväčšia časť bežných výdavkov, takmer dve miliardy korún, pôjde na mestskú hromadnú dopravu, verejné osvetlenie, údržbu a opravu komunikácií. Na neštátne základné umelecké školy a školské zariadenia, ktoré prešli do pôsobnosti samosprávy, pôjde takmer 69 miliónov korún.

Návrh rozpočtu na tento rok počíta s valorizáciou platových taríf do 7 percent, zvýšením počtu mestských policajtov o vyše sto zamestnancov, otvorením Alzheimerovho centra v Domove jesene života na Hanulovej ulici a s rozšírením Domova seniorov Archa na Rozvodnej ulici. Mesto tento rok podľa zákona po prvýkrát pripravilo rozpočet s výhľadom na tri roky.

Percentuálne delenie podielu sedemnástich mestských častí na dani z príjmov fyzických osôb vyvolalo pri schvaľovaní rozpočtu polemiku. Išlo o sumu minimálne 1,460 miliardy korún, ktorá bude tento rok rozdelená miestnym samosprávam. Viacerí poslanci žiadali objektivizovať percentuálne delenie na rok 2008. Napokon sa dohodli, že nový návrh pripraví komisia zástupcov mestských častí.

Na rok 2007 mestskí poslanci schválili najviac peňazí pre Ružinov - 21,92 percenta, Petržalku (18,09), Nové Mesto (11,45) a Staré Mesto (11,13). Najmenej dostane Devín - 0,36 percenta, Čunovo (0,47), Jarovce (0,59), Rusovce (0,8) a Záhorská Bystrica (0,93).

Podľa primátora Andreja Ďurkovského mesto nechce likvidovať mestské časti, ale naopak ich podporuje rôznymi rozvojovými projektmi.

(brn)

Páčil sa vám článok?