Rozpočet mesta na roky 2007 až 2009 poslanci schválili

1.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava bude tento rok hospodáriť s takmer 5,996 miliardovým vyrovnaným rozpočtom. Návrh rozpočtu na roky 2007 až 2009 vo štvrtok schválili bratislavskí mestskí poslanci.

Bratislava má oproti minulému roku o 200 mil. korún menší rozpočet, čo spôsobilo najmä oslobodenie vysokých škôl od dane z nehnuteľnosti, rozdeľovanie výnosu z dane príjmov fyzických osôb podľa nadmorskej výšky a nová povinnosť vo financovaní školských zariadení.

Podľa prvého námestníka bratislavského primátora Milana Cíleka rozpočet síce nezahŕňa veľké investičné aktivity, ale tie by mali poslanci schváliť začiatkom leta. Ako dodal, z kapitoly minuloročného rozpočtu určenej na priority mesta zvýšilo 616 mil. korún, o tom, ako s nimi mesto naloží, tiež rozhodne zastupiteľstvo v marci alebo apríli tohto roka.

Takmer 77 percent príjmovej časti rozpočtu by mali tvoriť vlastné zdroje mesta, vyše 13 percent poskytnuté granty a transfery a desať percent príjmy z predaja majetkových účastí a prevodov z mimorozpočtových fondov. Takmer 66 percent príjmov mesta majú tvoriť výnosy z daní, významným zdrojom príjmov sú aj transfery na prenesený výkon štátnej správy.

Najväčšia časť bežných výdavkov, takmer dve miliardy korún, pôjde na mestskú hromadnú dopravu, verejné osvetlenie a údržbu a opravu komunikácií. Na nové kompetencie mesta v neštátnych základných umeleckých školách a školských zariadeniach by malo mesto dať takmer 69 miliónov korún.

Návrh rozpočtu na tento rok počíta s valorizáciou platových taríf do sedem percent, zvýšením počtu mestských policajtov o vyše sto zamestnancov, so sprevádzkovaním Alzheimerovho centra v Domove jesene života na Hanulovej ulici a s rozšírením Domova seniorov Archa na Rozvodnej ulici. Mesto tento rok podľa zákona po prvýkrát pripravuje rozpočet s výhľadom na tri roky.

Bratislava je od začiatku roka v rozpočtovom provizóriu, do prijatia rozpočtu nesmeli výdavky mesta mesačne presiahnuť dvanástinu minuloročného rozpočtu.

(sita)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie