Starosta Ružinova odmieta nominanta SDKÚ-DS

17.1.2007
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava-Ružinov nemá po minuloročných komunálnych voľbách kreované všetky orgány samosprávy. Novozvolenému starostovi stále chýba zástupca.

Novým starostom Ružinova sa stal kandidát koalície SMER-SD, ĽS-HZDS, SF Slavomír Drozd, no v miestnom zastupiteľstve je z celkového počtu 31 poslancov až 25 zástupcov koalície SDKÚ-DS a KDH. Podľa mediálneho poradcu starostu Maroša Smoleca si starosta osvojil návrh poslancov KDH, aby sa vicestarostom stal predseda poslaneckého klubu KDH Dušan Pekár, ale 11. januára si v tajnej voľbe zástupcu starostu neprevzali  hlasovacie lístky nielen poslanci za SDKÚ, ale ani KDH, čím sa stala voľba neplatnou. Pravicová koalícia podľa neho nenavrhla ani svojich kandidátov do miestnej rady, ktorá je kvôli nedostatočnému počtu členov nefunkčná.

Starosta riadi Ružinov sám a to aj bez schváleného navrhnutého platu. Slavomír Drozd zvolal najbližšie rokovanie zastupiteľstva na 23. januára, no nepredpokladá, že zastupiteľstvo zvolí svoje orgány, pretože poslanci budú pokračovať v obštrukcii práce, keďže si neosvojil návrh na zástupcu starostu ktorým má byť Valentín Mikuš. S. Drozd tvrdí, že osobný záujem jedného človeka bol postavený nad záujem chodu celej mestskej časti.

Podľa predsedu Regionálneho zväzu SDKÚ Valentína Mikuša napriek tomu, že sedemnásť poslancov SDKÚ-DS navrhlo do tejto funkcie jeho, starosta túto nomináciu neakceptoval. Vyjadrenia na jeho osobu označil za fádne a pripomenul, že voličmi bol riadne zvolený do miestneho zastupiteľstva. Podľa neho nie je možné, aby samospráva fungovala na jednom človeku. Preto má mať starosta zástupcu, aby v prípade, ak sa mu niečo stane, nezostala ochromená. V. Mikuš dodal, že ak starosta zo svojich pozícií neustúpi, klub SDKÚ-DS má na 23. januára pripravený taký scenár, aby orgány samosprávy v Ružinove začali fungovať.

(rob)

Páčil sa vám článok?