Z dane z nehnuteľností o 50 miliónov menej

16.1.2007
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava by malo na dani z nehnuteľností vyrubenej za rok 2007 vybrať o približne 50 miliónov korún menej ako v minulom roku, čiže približne 1,183 miliardy korún.

Môže za to novela zákona o miestnych daniach, na základe ktorej sú od dane z nehnuteľností oslobodené niektoré subjekty ako školy, vedecké inštitúcie, cirkev a náboženské spoločnosti. Ako na tlačovej besede ďalej informoval prvý námestník bratislavského primátora Milan Cílek, mesto vybralo na dani vyrubenej za rok 2006 - 1,233 miliardy korún, daňovníci pokutami, sankčnými poplatkami a nedoplatkami do rozpočtu Bratislavy prispeli ďalšími 23 miliónmi korún.

 Právnické osoby sa na výnose z dane podieľali sumou 1,027 miliardy korún. „Úspešnosť výberu dane v roku 2006 aj napriek pochybnostiam dosiahla takmer 98 percent,“ skonštatoval M. Cílek. Reagoval tak na kritiku mestských častí, keď od januára minulého roka správu dane prevzalo mesto.

Priznanie k dani z nehnuteľnosti podávajú do 31. marca tohto roka len tie fyzické a právnické osoby, ktorým pribudla nehnuteľnosť alebo nastala zmena oproti vlaňajšiemu roku. Najneskôr do 15. mája dostanú všetci daňovníci platobný výmer, ktorý musia uhradiť do 31. mája 2007.

Daňovníci si môžu tlačivá vyzdvihnúť na oddelení pre správu miestnych daní a poplatkov na Bazovej ulici 6, nájdu ho aj na internetovej stránke www.bratislava.sk. Tlačivo na internete je označené nápisom VZOR, daň je však možné priznať aj prostredníctvom takéhoto tlačiva.

(sita)

Páčil sa vám článok?