Náhradníci možno budú nastupovať aj o tri mesiace

12.1.2007
Páčil sa vám článok?

V súlade s volebným zákonom nemusí byť zoznam poslancov zvolených do miestnych zastupiteľstiev obrazom ich skutočného budúceho zloženia. Dôvodov na zmeny môže byť viac, skúmali sme, aké a kde sa v Bratislave prejavili.

Zákon totiž predpokladá, že niektorí zvolení kandidáti sa mandátu môžu vzdať, niektorí prejdú na platené funkcie v miestnej správe, čo nedovoľuje ich účasť na hlasovaní, niektorí zasa mohli kandidovať aj na post starostu, aj na poslanecké kreslo a potom si vyberú. Ak sa uplatní ktorákoľvek z týchto možností, dostávajú sa do zastupiteľstva náhradníci podľa toho, ako sa vo voľbách umiestnili.

Väčšinu bratislavských miestnych častí bude riadiť zastupiteľstvo v zložení, ktoré vyšlo z volieb. Predsa však je niekoľko, kde dochádza k nástupu náhradníkov. V Starom Meste ustanovili za prednostu miestneho úradu novozvoleného poslanca Olivera Paradeisera (kandidoval za SDKÚ-DS). Na jeho miesto podľa pravidiel má postúpiť prvý náhradník z výsledkov v 9. volebnom obvode, a tým je Milan Štefanec (SMER-SD, ĽS-HZDS, SNS, SF). Miestny úrad zatiaľ nechce oficiálne potvrdiť tento fakt, pretože musí čakať na jeho potvrdenie poslancami a následné zloženie sľubu poslanca.

V mestskej časti Dúbravka sa poslaneckého mandátu vzdala Miroslava Martišová a na jej miesto nastupuje, ako nám uviedli z miestneho úradu, náhradník Albert Lipovský (obaja kandidovali za koalíciu SMER - SD, ĽS - HZDS a SNS).

V Karlovej Vsi sa vzdala poslaneckého mandátu Iveta Hanulíková (Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS), ktorá kandidovala aj na post starostu a vo voľbách ho získala. Na uvoľnené miesto nastúpi František Koník z tej istej koalície.

Novozvolený vrakunský starosta Ladislav Fatura (nezávislý) tiež uvoľnil v prvom volebnom obvode miesto náhradníčke, ktorou je Jarmila Tvrdá (za koalíciu SDKÚ - KDH). Podobne aj v Rusovciach opätovne zvolený starosta Dušan Antoš (nezávislý) kandidoval aj na post poslanca a po návrate do funkcie tak uvoľnil miesto ďalšiemu nezávislému kandidátovi Štefanovi Polákovi.

V ďalších mestských častiach zatiaľ poslanecké zbory nedoznali zmeny, nie je to však stav definitívny. Samospráva vo Vajnoroch, kde padla dlhoročná starostka Anna Zemanová, už avizovala zmenu organizačnej štruktúry úradu. Tá sa má odohrať do troch mesiacov a nie je vylúčené, že prinesie aj zmeny v miestnom zastupiteľskom zbore. Podobná situácia vládne aj v mestskej časti Ružinov, kde novozvolený starosta nedostal od odchádzajúcej zostavy podklady na prípravu prvého pracovného zasadania miestneho zastupiteľstva a chce aktuálne problémy riešiť až následne. V Ružinove však chcú tieto veci vyriešiť čo najskôr, bez časového limitu.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?