Mesto je zatiaľ v rozpočtovom provizóriu

12.1.2007
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava zatiaľ funguje v rozpočtovom provizóriu. Riadny rozpočet by mal byť schválený na zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré sa bude konať 22. februára alebo 1. marca.

Na prvom zasadnutí mestského zastupiteľstva po vlaňajších komunálnych voľbách, ktoré sa konalo 14. decembra minulého roku, bol predložený návrh rozpočtového provizória mesta Bratislava na obdobie od 1. januára 2007 do schválenia riadneho rozpočtu. Počas rozpočtového provizória sa môže v každom mesiaci čerpať maximálne jedna dvanástina z celkového objemu financií na úrovni rozpočtu v roku 2006.

Ako nám povedal prvý námestník primátora Bratislavy Milan Cílek, rozpočet na rok 2007 bude pre krátkosť času ešte tvorený podľa doterajšieho systému. Neskôr sa bude usilovať o to, aby sa vo výdavkovej časti rozpočtu optimalizovali výdavky spojené s chodom magistrátu a s úhradou faktúr za služby poskytované mestu na základe dlhodobých zmlúv.

Pokiaľ ide o príjmovú časť, dnes má mesto v podstate dva zdroje - daň z nehnuteľností a podielovú daň (daň z príjmov fyzických osôb). „Príjmy mesta môžeme odhadnúť na asi 3,3 až 3,4 miliardy korún,“ uviedol. „Keďže dopravu dotujeme sumou 1,3 miliardy korún, ostávajú nám na chod mesta asi dve miliardy. Samozrejme, táto suma nikdy nestačila. Doteraz sa to riešilo okrem iného predajom majetku mesta, to sa však nedá robiť donekonečna. Preto treba predovšetkým hľadať skryté rezervy.“

M. Cílek vyjadril presvedčenie, že rozpočet mesta na ďalšie roky už bude štruktúrovaný tak, aby viac zodpovedal jeho predstavám a potrebám mesta.

(juh)
Páčil sa vám článok?