Dane z nehnuteľností školy platiť nebudú

11.1.2007
Páčil sa vám článok?

Daň z nehnuteľností je jedinou daňou, ktorá sa platí vopred, začiatkom roka je to teda aktuálna otázka. O trvalých pravidlách i o novinkách sme sa zhovárali s riaditeľkou magistrátu Annou PAVLOVIČOVOU.

- Vo výbere daní z nehnuteľností je len jedna novinka a tá sa netýka fyzických, ale právnických osôb. Začala platiť novela zákona o miestnych daniach a miestnych poplatkoch, podľa ktorej sú od tejto dane oslobodené nielen obecné školy ako vlani, ale všetky školy, štátne i súkromné, vrátane stredných odborných škôl a učilíšť. Iné osoby od tejto dane oslobodené nie sú, ale osoby nad 70 rokov a majitelia preukazu telesne postihnutej osoby majú nárok na zľavy, ak preukážu, že v danom byte bývajú, či ak postihnutý žiada zľavu na garáž pre svoj dopravný prostriedok.

Daň z nehnuteľnosti sa platí na základe priznania vlastníctva nehnuteľnosti.  Koho sa to tento rok týka a dokedy musí túto povinnosť splniť?

- Ubúda tých, ktorí musia podať priznanie, ale porastie počet tých, ktorí pozemkovú daň platia po uplynutí lehoty, počas ktorej boli od dane oslobodení. Toto priznanie musia podať len tí vlastníci nehnuteľností, ktorí nadobudli nehnuteľnosť do 1. januára 2001 a nemali ho dovtedy podané, a tí, ktorým sa zmenou vlastníckych vzťahov, napr. dedičstvom alebo po rozvode zmenila výška vlastníckych podielov. Občania, ktorí si odkúpili byty od obcí, chodiť nemusia, lebo ich priznanie podané pri prevode vlastníctva je platným podkladom na vyrubenie dane. Výmery im pošleme najneskôr do 15. mája a do 31. mája sú povinní uhradiť daň, alebo jej splátku, ak ju výška dane umožňuje.

Akú sumu získa mesto výberom týchto daní?

- Vyberieme toľko, koľko v roku 2005, keď robili výber mestské časti. Nárast daňového príjmu sa vyváži spomínanými oslobodeniami. Vcelku ide o sumu okolo 1,25 miliardy, teda asi šestinu mestského rozpočtu. Tieto prostriedky slúžia na zabezpečenie bežnej prevádzky mesta.

Čo dôležité by ešte občania mali vedieť?

- Chcem požiadať Bratislavčanov, aby si prihlasovanie nenechali na posledný januárový týždeň a tiež upozorniť, že potrebné tlačivá nájdu na internetovej stránke magistrátu www.bratislava.sk. Zľahčí sa tak konanie pre obe strany. Tiež je dôležité, aby si na podanie priniesli so sebou list vlastníka a zmluvu o nadobudnutí nehnuteľnosti, čo je dôležité pre kontrolu správnosti údajov.

Zhováral sa Gustav Bartovic


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?