Vajnorský starosta Vlček o utečencoch: Vidím nešťastných ľudí, niekoľkomesačné dieťatká, no situáciu opäť zachaňuje samospráva

10.10.2023
0

Zdroj: FB Michal Vlček - starosta Vajnor

Páčil sa vám článok?

V Bratislave v ostatných dňoch pribúda migrantov, mesto z toho dôvodu vyhlásilo i mimoriadnu situáciu. Medzi mestské časti, v ktorých sa týchto ľudí v ťažkej situácii nachádza najviac, patria i Vajnory, kde sídli cudzinecká polícia. Ako však prezradil vajnorský starosta Michal Vlček, podobne ako v minulosti zostala najväčšia ťarcha problému na pleciach samosprávy.

"Nelegálna migrácia nie je u nás v Bratislave - Vajnoroch dlhé mesiace novinkou a všetci, čo tu žijeme, o tom vieme. Dlho zostávali naše podnety na štátne orgány bez reakcie. Zdalo sa, že kompetentní čakajú na to, že sa problém vyrieši nejako sám. Nevyriešil. Keď sme celé mesiace bili na poplach, takmer nikto nás nechcel počuť," uviedol na sociálnej sieti Vlček.

Ako človek, ktorý sa pohybuje v teréne, dregistruje, že utečenci sú často matky s deťmi, ktoré u nás po zatvorení hraníc našich susedov uviazli. "Snažíme sa matkám s deťmi pomôcť najmä s provizórnym ubytovaním, či zabezpečením jedla.  Každý večer som v teréne aj v našej mestskej časti, situáciu monitorujem, vidím scény nešťastných ľudí, ktorí musia celé noci tráviť vonku v chladnom počasí. Častokrát ide o niekoľkomesačné dieťatká alebo malé deti v rozmedzí od dvoch do sedem rokov. Najsmutnejšie na tom je, že k prípadu podchladeného bábätka musela byť privolaná aj rýchla zdravotná pomoc. Tieto scény by určite nikoho, kto tam bol, nenechali chladného," opísal starosta.

Zdroj: FB Michal Vlček - starosta Vajnor

Medzi utečencami, ktorým vo Vajnoroch pomáhajú, sú i maličké deti.

Ako pripomína, nie je úlohou samospráv riešiť nelegálnu migráciu, v prvom rade by mal konať štát, ktorý má k dispozícii neporovnateľne väčšie personálne, finančné, materiálne a logistické kapacity ako akákoľvek samospráva.

Zdroj: FB Michal Vlček - starosta Vajnor

Utečenci vo Vajnoroch.

"Vo Vajnoroch a v Bratislave sa už ale na situáciu týchto ľudí pozerať nemôžeme, a preto konáme. Keďže počasie sa ešte viac zhoršilo, dnes staviame naše vajnorské stany hlavne pre matky s deťmi migrantov, aby prečkali nejaký čas v týchto chladnejších a daždivých dňoch. Spoločne s mestskou políciou som túto noc bol aj v Starom Meste na Námestí slobody, kde sme boli odviezť matky s deťmi, ktoré tam boli v noci vystavené chladnému počasiu, do ubytovne," priblížil Vlček s tým, že sa na druhej strane snažia aj upokojovať občanov, aby nemali zbytočný pocit strachu. "Je to však situácia, ktorú nevyrieši samospráva, tá môže len pomôcť. V tomto by to mala byť iniciatíva na strane štátu. Dlhodobo a systémovo na to kapacity jednoducho nemáme. Aj toto riešenie, ktoré robíme dnes, je len provizórne do chvíle, keď ministerstvo vnútra, ako to máme prisľúbené, nezačne v stredu pred sídlom cudzineckej polície, stavať stanové mestečko," dodal starosta.

Zdroj: FB Michal Vlček - starosta Vajnor

Vo Vajnoroch pomáhajú, ako vedia, pre matky s deťmi stavajú stany.

Poďakoval za spoluprácu i hlavnému mestu, neziskovým organizáciám a zásahovej jednotke mestskej polície. "Vďaka patrí aj dobrovoľníkom aj všetkým Vajnorákom. Spoločne sa nám darí situáciu pokojne a dôstojne riešiť a verím, že ju zvládneme," uzavrel.

(ms)

Páčil sa vám článok?