Zmeny v MHD: Nespokojní obyvatelia Trnávky podpisujú petíciu: Prídeme o jediné priame spojenie do nemocnice na Kramároch

29.7.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Od 5. augusta budeme v bratislavskej MHD cestovať po novom. Zmeny sa týkajú aj bratislavského Ružinova v lokalite Trnávka. Okrem iného dôjde aj k skráteniu linky číslo 64, ktorá doteraz premávala na trolejbusovú konečnú na zastávku Rádiová. Po novom bude končiť na Jelačičovej, čo sa však mnohým obyvateľom Trnávky nepáči a začali proti tejto zmene podpisovať petíciu.

"Linka 64 bude premávať z Valašskej po Trnavské mýto po súčasnej trase, ďalej na novú konečnú Jelačičova. V úseku Trnavské mýto – Trnávka bude nahradená častejšie premávajúcou linkou 61. Vďaka presmerovaniu dôjde k zlepšeniu obsluhy okolia Jelačičovej a Žellovej ulice," priblížil dôvody zmeny Dopravný podnik Bratislava v priebehu júla.

Niektorí obyvatelia Trnávky s touto zmenou nesúhlasia a miestny obyvateľ Peter Tereštík zorganizoval proti nej i petíciu. Zatiaľ ju podpísalo vyše dvesto ľudí. "My obyvatelia Trnávky, žiadame zachovať trolejbusovú linku č. 64 v Trnávke, od konečnej ulice Rádiová, pretože mnohí obyvatelia, keďže nemajú priamy spoj do Ružinovskej polikliniky a nemocnice, navštevujú touto linkou len NsP Kramáre... Prestupovaním sa im predraží cestovanie, pretože sa predĺži 27 minútový interval do NsP . Autobusy linky č. 61 bývajú niekedy preplnené, pritom majú menej sedadiel, sú o pol metra kratšie a veľké regále pre kufre zmenšujú vo vnútrajšku priestor...  61 bude pritom obsluhovať dve nové sídliská s viac ako tisíc novými obyvateľmi, takže v Trnávke bude takmer preplnená," konštatuje sa okrem iného v petícii.

Zdroj: ms

Dnes končí linka číslo 64 na zastávke Rádiová, po novom to má byť na Jelačičovej.

"Kedysi chceli linku predĺžiť, dnes šetria zopár drobných na jej skrátení. Oni (vedenie DPB -  pozn. red.) rozhodujú od stola, o nás, bez nás. Peňazí nemáme nazvyš, starší ľudia obzvlášť a s boľavými kolenami prestupovať je namáhavé a auto nemáme, tak to trpíme. Je to jediné priame spojenie do nemocnice, ani do tej nemocnice v Ružinove nejde nič z Trnávky," posťažoval si Tereštík.

Zdroj: DPB

Zmeny MHD v Ružinove: Ako vidno, linka 64 bude končiť za Trnavským mýtom.

Na stranu petičiarov sa postavil aj miestny poslanec Dávid Staruch (Progresívne Slovensko, kandidoval za koalíciu Vallovho Temu Bratislava, Progresívne Slovensko, SaS), ktorý nás o konaní podpisovej akcie aj informoval. "V momente, ako som sa dozvedel, že sa skracuje linka 64, napísal som hovorcovi dopravného podniku textovú správu, že ste práve sklamali veľa obyvateľov Trnávky," priblížil Staruch.

Zdroj: ms

​Linka 64 v Trnávke.

"Len nedávno som žiadal dopravný podnik o pridanie nových zastávok na severe Galvaniho ulice, namiesto toho nám zobrali linku 64 a aj 63. Linka číslo 61 pôjde úplne mimo trasu, ktorú obsluhovali tieto dve linky. Nečudujme sa potom, že ľudia jazdia viac autom, ako MHD, keď prichádzajú o svoje spoje," dodal.

Na Dopravný podnik Bratislava sme sa obrátili s otázkou, či ešte môže dôjsť k prehodnoteniu plánovanej zmeny v prípade linky číslo 64. Odpoveď, akonáhle ju získame, doplníme do článku.

(ms)

Páčil sa vám článok?