Bratislava deklaruje pravidelnú údržbu kanalizácie,poukazuje na intenzitu zrážok

9.6.2023
0

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Páčil sa vám článok?

Bratislavu vo štvrtok (8. 6.) zasiahli mimoriadne intenzívne zrážky, ktoré kanalizácia napriek pravidelnej údržbe nestíhala odvádzať. Na sociálnej sieti to vyhlásilo hlavné mesto. O mimoriadnej situácii hovorí aj ružinovský starosta Martin Chren, podľa ktorého na takmer meter vody za hodinu nie je stavaná kanalizácia ani v New Yorku.

Chren sa odvoláva aj na slová odborníkov, podľa ktorých takýto silný nárazový dážď mestská kanalizácia nie je a ani nikdy nebude schopná odviesť. "My aj mesto sa o kanalizácie snažíme starať, vpusty pravidelne čistíme, doplnili sme do nich záchytné koše na nečistoty," deklaroval na sociálnej sieti.

Starosta Rače Michal Drotován podotkol, že nie je až také podstatné, koľko zrážok za 24 hodín spadne, ale aká je lokálna intenzita v priebehu pár minút. "Podľa našich dát bratislavská kanalizácia prestáva stíhať približne pri intenzite zrážok 12 milimetrov/15 minút," uviedol na sociálnej sieti. Pre budúcnosť je podľa neho napríklad potrebné zabezpečiť aj zadržiavanie zrážkových vôd zo starších bytoviek a komunikácií.

Bratislavu zasiahli vo štvrtok intenzívne zrážky. Viaceré komunikácie boli zaplavené a niekoľko hodín neprejazdné. Napríklad v Ružinove sa voda dostala do strojovne zimného štadióna či vyrazila z toaliet v niektorých škôlkach a zatopila priestory v najmenej dvoch kultúrnych domoch. Hasiči na viacerých miestach v hlavnom meste odčerpávali vodu zo zatopených podjazdov, pivničných priestorov, parkovísk či garáží.

(TASR)

Páčil sa vám článok?