Starosta Ružinova Pavol Kubovič: V našej mestskej časti sú veľké možnosti rozvoja

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V sérii rozhovorov so starostami bratislavských mestských častí pokračujeme aj v tomto vydaní našich novín. Tentoraz prichádza na rad starosta mestskej časti Ružinov Pavol Kubovič.

V akom štádiu je zámer mestskej časti zrekonštruovať Radničné námestie v Prievoze a čo všetko sa má v rámci rekonštrukcie realizovať?

- Zámer zrekonštruovať Radničné námestie je v štádiu vybavovania stavebného povolenia. Predpokladám, že by sme ho mali v dohľadnom čase získať, preto je reálny predpoklad, že túto stavbu budeme realizovať ešte v tomto roku. Vzhľadom na majetkovoprávne vzťahy sa rekonštrukcia bude týkať len jednej časti námestia, na ktorej sa nachádza evanjelický kostol. Bude teda zahŕňať územie od Mierovej ulice po objekt, ktorého vlastníkom je firma Axa a priestor po oboch stranách, kde z jednej strany sa nachádza fara a z druhej strany obytný súbor. Ide nám o skultúrnenie celého tohto prostredia, rekonštrukciu ciest, vytvorenie parkovacích plôch a úpravu zelene v tomto priestore.

Pripravuje mestská časť v Ružinove aj nejaké ďalšie investičné akcie podobného charakteru?

- V tomto kalendárnom roku pripravujeme pokračovanie rekonštrukcie areálu pri Štrkoveckom jazere. V tomto roku chceme realizovať výstavbu nového amfiteátra určeného na vystupovanie umeleckých súborov. Existujúci amfiteáter je totiž nevyhovujúci z hľadiska svojej polohy, pretože je pred pešou zónou, ktorá prechádza okolo jazera. Nový amfiteáter by mal byť umiestnený na opačnej strane, aby vystupujúci neboli rušení okoloidúcimi. Celý priestor, v ktorom sa v súčasnosti nachádza stará fontána, by mal byť ešte v tomto roku upravený v zmysle týchto našich predstáv. Pokiaľ ide o cesty, radi by sme v spolupráci s magistrátom realizovali rekonštrukciu Mierovej ulice v úseku od benzínového čerpadla Benzinolu po Kaštieľsku ulicu. Druhým naším zámerom je opäť v spolupráci s magistrátom vybudovať cestnú svetelnú signalizáciu na križovatke ulíc Tomášikova - Nevädzova - Seberínyho, ktorá je v súčasnosti nebezpečným úsekom najmä pre návštevníkov neďalekého kostola. Súčasťou tohto zámeru je aj rekonštrukcia odbočky na Gagarinovu ulicu.

Aké významnejšie investície sa črtajú vo vašej mestskej časti?

- Myslím si, že jednou z najdôležitejších investícií na území Ružinova budú v blízkej budúcnosti investície do územia v oblasti od železničného priecestia na Trnávke smerom k hypermarketu Hypernova. Po otvorení diaľničného úseku Mierová - Senecká tu vzniká veľké obchodné a priemyselné centrum, na už existujúci Shopping Park Avion budú nadväzovať ďalšie podobné aktivity a už dnes napríklad vieme, že tu bude otvorený Hornbach a iné veľkoobchody. V priebehu troch až piatich rokov sa celá táto oblasť zmení na akési shopping centrum Bratislavy priamo na vstupe do hlavného mesta. Druhou zónou, o ktorej si myslím, že má veľkú možnosť rozvoja, je oblasť Prístavnej ulice až po Bajkalskú. Ide o zónu, v ktorej sídli SPP, bol tu vybudovaný Baumax a nedávno sa tu začala výstavba veľkého business centra. Pevne verím, že sa nájde investor aj na druhú časť tohto územia, kde sa črtá možnosť výstavby viacpodlažných objektov určených na občiansku vybavenosť. Vylúčili sme možnosť rozširovania priemyselnej výroby na tomto území, čím sme vytvorili pre investorov podmienky, aby tu realizovali svoje projekty v tom smere, ako som uviedol. Tretím územím, kde predpokladám rozvoj, je Prístavná ulica - vo verejnosti sa o tom zatiaľ veľmi nehovorilo, ale faktom je, že značná časť pozemkov v rámci Zóny Pribinova, ktoré magistrát vlani predal írskej developperskej spoločnosti Ballymore, leží na území mestskej časti Ružinov.

Mestské časti prevzali od štátu školské zariadenia, ktoré sú neraz v zlom technickom stave. Ako túto situáciu riešite v Ružinove?

- Od 1. júla minulého roku, keď sme prevzali tieto zariadenia, sme mali možnosť niektoré z nich si prezrieť. Naši zamestnanci prehliadli už všetky základné školy, postupne mapujú aj materské školy, ktorých sme dostali do vienka 24. Pripravujeme koncepčný materiál, ktorý by malo na konci prvého polroka tohto roka prerokovať miestne zastupiteľstvo. Bude sa v ňom hovoriť o tom, ako budeme riešiť problémy v oblasti základných a materských škôl na obdobie najbližších päť rokov. Sme si vedomí toho, že ak chceme naše školy dostať do lepšieho stavu, budeme musieť na to vyčleniť aj potrebné finančné prostriedky z našich zdrojov. Rozhodli sme sa, že na obnovu a rekonštrukciu škôl alebo na investície do týchto zariadení každoročne vyčleníme desať miliónov korún.

Aké sú vaše zámery v bytovej výstavbe, najmä pokiaľ ide o nájomné byty?

- Naša mestská časť v minulom volebnom období postavila viacero bytových objektov, pričom v jednom prípade, keď šlo o asi 70 bytov, sa nám podarilo získať aj dotáciu na nájomné byty. Hľadali sme aj ďalšie vhodné lokality, kde by sme mohli realizovať výstavbu nájomných bytov, žiaľ, mestská časť nemá vo vlastníctve takéto pozemky. Jedinou možnosťou je areál na Vietnamskej ulici, kde sme už jeden bytový dom s nájomnými bytmi postavili. Je možné vybudovať tam ešte jeden podobný objekt. Ešte zvážime, či byty v tomto objekte budú nájomné, alebo ich budeme odpredávať.

Máte konkrétne predstavy o riešení problémov v oblasti dopravy a parkovania na území Ružinova? Aké?

- Situácia na uzavretých sídliskách nie je priaznivá, autá často parkujú priamo na zeleni. V minulom a aj v tomto roku sme na miestach, kde z tohto dôvodu nemá význam udržiavať trávnik, vybudovali - zväčša po dohode s obyvateľmi - parkoviská. Dá sa povedať, že ukrajujeme z trávnikov, treba však zdôrazniť, že ide o neexistujúce trávniky, pretože na nich parkujú autá. Je to jedna z ciest, nie je však riešením. V budúcnosti by sme chceli hľadať riešenie v podobe podzemných garáží vo vnútroblokoch jednotlivých objektov na sídliskách a dostať autá pod zem. Na to však treba nielen peniaze, ale aj pochopenie zo strany obyvateľov, ktorých obťažuje hluk zo stavby. Už sme mali prípad, keď sme podobný projekt chceli realizovať, ale stroskotal práve na nepochopení a odpore obyvateľov. Chcel by som však, aby sme sa o niečo podobné pokúsili aj v tomto volebnom období.

Na aké ďalšie záležitosti týkajúce sa života v Ružinove sa hodláte zamerať vo svojej činnosti?

- Celkom určite budeme veľkú vážnosť prikladať problémom v oblasti školstva. Radi by sme tiež v budúcnosti realizovali aj obnovu Papánkovho námestia pri Domu kultúry Ružinov. Budeme musieť vyriešiť aj problém vyplývajúci z toho, že náš miestny úrad sa s pribúdajúcim počtom preberaných kompetencií zväčšuje, počet pracovníkov z tohto dôvodu narastá a potrebujeme definitívne vyriešiť otázku sídla miestneho úradu. Súvisí s tým aj potreba dostať preč z našej budovy všetky organizácie, ktoré sídlia v našej budove, aby mohol byť celý úrad na jednom mieste. Hodláme tiež zlepšiť údržbu zelene a čistotu v našej mestskej časti, pokračovať v obnove vnútroblokov a chceme sa intenzívnejšie venovať aj kultúrnej činnosti.

Zhováral sa Juraj Handzo

Páčil sa vám článok?