Vynikajúca správa: Petržalka po viac ako desaťročí dokáže do škôlok prijať všetky deti

11.5.2022
0
Materská škola na Vyšehradskej

Zdroj: TS

Páčil sa vám článok?

Počtom obyvateľov najväčšia bratislavská mestská časť - Petržalka avizuje, že po viac ako desaťročí dokáže prijať do svojich materských škôl všetky deti. Zároveň spúšťa aj zápis do dvoch nových škôlok, ktoré plánuje otvoriť.

Informoval o tom vedúci referátu komunikácie z petržalského miestneho úradu Jozef Rybár.

Minulý týždeň dostalo 25 škôlok, ktoré spadajú pod petržalskú samosprávu, celkovo 2367 žiadostí o zápis. Týkali sa však iba 1344 detí, keďže rodičia ich majú možnosť posielať na viaceré materské školy súčasne. Zo žiadostí 90 nespĺňa zákonnú požiadavku minimálneho veku, čiže tieto deti sa narodili v roku 2020 a majú iba dva roky.

Petržalka deklaruje, že bude mať pre 1254 oprávnených žiadostí o zápis dieťaťa, aj vďaka ďalším novým triedam, dostatok voľných miest. "Stav, keď bolo v petržalských materských školách dostupných viac miest, než o ne bol reálny záujem, naposledy poznali vedenia mestskej časti pred rokom 2008," uviedol petržalský starosta Ján Hrčka.

Predškoláci nástupom do prvého ročníka základných škôl uvoľnia v Petržalke takmer 1000 miest a ďalších potrebných zhruba 250 vybuduje samospráva prostredníctvom siedmich až desiatich nových tried, či už v existujúcich, alebo v dvoch nových zariadeniach.

Mestská časť podľa starostu momentálne nemusí riešiť žiadne dilemy o prijatí petržalských, bratislavských, slovenských, ukrajinských či akýchkoľvek iných detí.      Priznáva však, že niektorí rodičia budú musieť urobiť kompromis, keďže nie vždy sú voľné kapacity práve v tej materskej škole, kde by si priali. "Na jeseň však otvárame ďalšie nové triedy v 25 existujúcich škôlkach. A dokonca aj úplne novú škôlku v Slnečniciach a staronovú na Fedinovej ulici," podotkol.

Prvú etapu škôlky na Fedinovej by mala otvoriť so začiatkom nového školského roka 2022/2023 v septembri, najneskôr v októbri. Materskú školu Fialová 12 otvoria najneskôr do konca roka 2022. Zápis do oboch nových materských škôl mestská časť otvorí od pondelka (16. 5.) do štvrtka (19. 5.).

Konečné rozhodnutia o prijatí či neprijatí dieťaťa do materskej školy v Petržalke plánuje mestská časť s jej zariadeniami posielať skôr, a to už do 15. júna. O prijatí či neprijatí rozhodnú riaditelia materských škôl.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?