Petržalka osádza stovky nových lavičiek. Vďaka vlastnej výrobe šetrí čas aj peniaze

5.5.2022
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia najväčšieho sídliska na Slovensku si môžu vyskúšať sedenie na nových lavičkách s označením Made in Petržalka. Táto mestská časť Bratislavy doteraz vo vlastnej réžii vyrobila cez 200 kusov.

Neodmysliteľnou súčasťou verejných priestranstiev sú aj lavičky. Osádzajú sa v najfrekventovanejších lokalitách, akými sú námestia, parky či detské ihriská, aby poskytli miesto na pohodlie a odpočinok.

Petržalka už niekoľko mesiacov pracuje na osádzaní vlastnoručne vyrobených lavičiek s vlastným dizajnom.

Ako nám vysvetlila hovorkyňa Petržalky Mária Halašková, aj keď sa nové lavičky od starých veľmi nelíšia, predsa len majú isté funkčné a estetické výhody. Oproti predošlým majú mohutnejšiu nosnú konštrukciu s pozinkovanou povrchovou úpravou a geometrickejšie prevedenie. Časť určená na sedenie ako aj operadlo sú vyrobené z tvrdého dreva s farebnou povrchovou úpravou.
Okrem toho, vďaka výrobe lavičiek vo vlastnej réžii, šetrí samospráva peniaze všetkých Petržalčanov a zároveň môže v uliciach osadiť alebo opraviť väčšie množstvo lavičiek.

"Doteraz sa takto pracovníkom údržby podarilo vyrobiť už viac ako 200 lavičiek, z toho asi 150 sa už nachádza v uliciach Petržalky," priblížila hovorkyňa. 

Zdroj: MÚ Petržalka

Efektívnejšiu a lacnejšiu výrobu lavičiek bez dodávateľov priamo vo vlastnej réžii i s následnou montážou si pochvaľuje aj starosta Petržalky Ján Hrčka. „Vyrobiť jeden kus lavičky nás aj napriek násobným rastom cien materiálov a energií stojí približne 100 eur. Pri menších poškodeniach vieme okrem toho veľmi rýchlo vykonať nápravu a nespoliehať sa na dodávateľské firmy,“ hovorí o výhodách novozavedeného systému šéf petržalskej samosprávy.

Dodáva, že pred nástupom silnej inflácie a výpadkov dodávateľských reťazcov či chýbajúcich komodít na trhu dokázali v petržalských dielňach jeden kus vyrobiť aj za polovicu, teda asi 50 eur a že úplne presný výpočet zverejnia hneď, ako vyrobia väčšinu potrebných lavičiek, keďže suma za jeden kus závisí aj od ich celkového počtu.

Výrobu a osadenie lavičiek zastrešujú zamestnanci referátu správy verejných priestranstiev, ktorí v prípade potreby zabezpečujú aj komplexnú starostlivosť, ktorá zahŕňa opravu alebo výmenu poškodených prvkov či ochranný aj farebný náter na zachovanie estetického vzhľadu dreva.

Petržalské vs. bratislavské lavičky 

Nielen v Petržalke nedávno pribudli okrem petržalských lavičiek aj iné, napríklad oficiálne bratislavské lavičky. Ich unikátny dizajn vznikol vďaka spolupráci bratislavského a pražského magistrátu, ktorí ich zaradili aj do manuálu Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB).
A práve týmto inštrukciám sa snaží mestská časť čo najviac priblížiť a zároveň čo najviac zjednotiť dizajn svojich lavičiek naprieč celou mestskou časťou. Ako však opisuje aj samotný manuál MIB, nie je možné, aby bol vzhľad všetkých lavičiek v Bratislave jednotný. A ten istý názor zastáva aj mestská časť.

„Obyvatelia sa nás často pýtajú, prečo neosádzame rovnaké lavičky všade. Dôvod je jasný, nebolo by to realizovateľné v praxi kvôli často rôznym potrebám lokalít a výške nákladov jednotného riešenia,“ vysvetľuje petržalský starosta a pridáva aj ilustráciu.

Zdroj: ac

Bratislavské lavičky v Sade Janka Kráľa. 

„Zatiaľ čo každý kus oficiálnej bratislavskej lavičky stojí niekoľko stoviek eur (cca 600 eur - pozn. red.), výsledná cena tých našich, vlastnoručne vyrobených je násobne nižšia. Samozrejme, aj tu treba rozlišovať a napríklad v Sade Janka Kráľa kolegovia z magistrátu hlavného mesta - aj vďaka spolufinancovaniu z našej mestskej časti - kvôli krajšiemu vzhľadu ich lavičiek osadili práve tie,“ dodáva.

Sortiment lavičiek v Petržalke je tak, ako v každej inej samospráve, stále pomerne rôznorodý a mení sa z lokality na lokalitu. Napríklad na Šrobárovom námestí pribudol v rámci jeho revitalizácie ďalší, pomerne atypický druh lavičiek s futuristickým dizajnom.

Lavičky pri bytoch cez správcov

Obyvatelia, ktorí by uvítali pred svojím bytovým domom nejakú tú lavičku Made in Petržalka, sa musia obrátiť na svojho správcu. Mestská časť totiž v snahe predchádzať možným nepríjemnostiam požiadavky na nové lavičky v okolí bytových domov akceptuje iba od správcov bytových domov, ktorí najlepšie poznajú záujmy konkrétnych obyvateľov.
Ak nadpolovičná väčšina majiteľov bytov v danom dome schváli umiestnenie lavičky v jeho okolí na bytovej schôdzi, správca môže kontaktovať mestskú časť na adrese podnety@petrzalka.sk. Zamestnanci referátu čistoty a poriadku z Miestneho úradu Petržalka následne priamo v teréne preveria možnosti umiestnenia lavičky a ak tomu nič nebráni, petržalská údržba ju zväčša do pár dní až týždňov osadí.

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?