V Petržalke vysadila stromy nielen mestská časť, ale aj magistrát, školy, firmy či jednotlivci

26.1.2022

Zdroj: MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Najväčšie zastúpenie spomedzi novo vysadených drevín v Petržalke majú javory, lipy, okrasné hrušky a jarabina. V tomto roku majú iba vďaka samospráve pribudnúť ďalšie stovky drevín. Dôležitosť zelene vo svojom katastri si v kontexte klimatickej krízy uvedomuje nejedno mesto či obec. Výnimkou nie je ani najväčšia slovenská mestská časť Bratislava-Petržalka. 

V rámci komplexnej starostlivosti o zeleň sa mestská časť Bratislava - Petržalka pravidelne snaží dreviny na pozemkoch vo svojom vlastníctve a správe tak sadiť, ako aj ošetrovať a polievať, či v prípade chorých alebo inváznych druhov aj opilovať a rúbať. Zamestnanci petržalského oddelenia životného prostredia, územného rozvoja a dopravy v spolupráci s kolegami z údržby miestneho úradu vyrážajú do terénu najmä na jar a jeseň, kedy sa venujú výsadbe nových drevín. Mimo tohto obdobia však pracujú najmä na revitalizácii staršej, už existujúcej výsadby. V Petržalke to platí väčšmi v posledných troch rokoch, kedy táto činnosť ohľadom starostlivosti o zeleň prevažuje. Dôvod je pomerne jednoduchý...

Tisícky petržalských stromov boli a stovky stále sú - kvôli chýbajúcej koncepcii a pravidelnej starostlivosti v uplynulých desaťročiach - neošetrené. Často teda aj nebezpečné. Časť z nich je tak viac než súca na orez, v nevyhnutných prípadoch na výrub, ktorý sa aj Petržalka vždy, keď je to možné, snaží spojiť s náhradnou výsadbou i nad rámec zákonných povinností. Aj napriek tomu sa mestskej časti od jari 2019 do jesene 2021 podarilo v Petržalke vysadiť až 172 nových stromov. Ani zďaleka ale nejde o ich finálny počet v rámci jej katastra.

Viac zelene aj vďaka magistrátu a developerom

O stovky nových stromov a kríkov sa v mestských častiach, Petržalku nevynímajúc, stará aj ďalší, naozaj veľký vlastník pozemkov, čiže Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy. Ten v rámci svojho projektu 10 000 stromov vysadil v celej Bratislave od roku 2019 stovky stromov, len Petržalke ich napríklad v roku 2020 pribudlo ďalších 167. A nová petržalská zeleň rastie aj v rámci developerskej výstavby nových obytných štvrtí. V najnovšom veľkom projekte Nesto, ktorý počíta s približne 15-tisíc obyvateľmi, vysadil investor Lucron Group už v prvej fáze výstavby 600 drevín a sľubuje ich omnoho viac.

Iný veľký developer Cresco Real Estate vysadil doteraz v rámci jeho petržalského projektu Slnečnice viac ako 1000 stromov. Aktuálne v tejto novej zástavbe napočítal 79-tisíc metrov štvorcových zelených plôch, pričom v roku 2021 otvoril aj nový Centrálny park v Zóne viladomy s rozlohou až 14-tisíc metrov štvorcových. Len ten tak sám o sebe leží na ploche o veľkosti asi 20 tenisových kurtov.

K vyššiemu počtu vysadených stromov prispievajú aj niektorí petržalskí poslanci. Za všetky ich iniciatívy a voľnočasové aktivity vyberáme petržalskú Lúku vďaky, v ktorej za posledné dva roky vyrástli stromy symbolicky venovaných osobnostiam verejného života.  Z takzvaných poslaneckých priorít, teda finančných prostriedkov z rozpočtu mestskej časti, o ktorej na základe dohody rozhodujú jednotlivý poslanci, bola hradená aj výsadba líp na novo vznikajúcom multifunkčnom ihrisku Hrobákova. Ďalšie stromy vysadila mestská časť v súčinnosti s Americkou ambasádou, Obchodnou akadémiou, Základnou školou Dudova 4 a Súkromnou materskou školou Brilliant Stars. Do výsadby boli opätovne zapojení študenti a zamestnanci školy,“ menuje zapojené subjekty Adrián Ševeček z referátu zelene, ktorý dodáva, že najväčšie druhové zastúpenie v rámci vlaňajšej výsadby mali javory a lipy, následne okrasné hrušky a jarabina.

Zdroj: MČ Petržalka

Najviac nových stromov vysadených priamo petržalskou samosprávou pribudlo v areáloch základných škôl Holíčska, Gessayova a Dudova, ako aj v oblasti Kapicovej, Starohájskej, Wolkrovej ulice a Ovsištského námestia. Na jeseň minulého roka bolo takto vysadených 23 nových kusov drevín na aktuálne stále revitalizovanom Šrobárovom námestí. Ďalšie pribudli aj na Nobelovom námestí či v lokalitách Brančskej, Jasovskej, Gercenovej, Gessayovej či Strečnianskej ulice.

Šancu majú aj obyvatelia

V rámci doplnkových aktivít súvisiacich so skrášľovaním okolia a zelene poskytuje petržalská samospráva viaceré možnosti aj pre svojich obyvateľov. Tí sa prostredníctvom vyplnenej žiadosti môžu zapojiť napríklad do projektu Adopcia zelene alebo Petržalské predzáhradkyZámerom týchto aktivít je motivovať Petržalčanov, aby sa zapojili do zveľaďovania okolia svojich domov a boli tak aktívnou súčasťou pri udržiavaní existujúcej i novej zelene. Zároveň je to spôsob, ako si môžu vybudovať pozitívny vzťah k životnému prostrediu.

(ts)

Páčil sa vám článok?