Nadácia mesta Bratislavy otvára prvé výzvy v programoch pre rok 2022

18.1.2022

Zdroj: archív

Páčil sa vám článok?

Granty sú určené pre subjekty z nezriaďovanej kultúry, mimovládne organizácie a jednotlivcov, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu alebo samospráv, a pandémia zvýšila ich zraniteľnosť. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

Od 17.1. do 14.2.2022 sú pre záujemcov a záujemkyne z oblasti profesionálneho umenia a kultúry otvorené v Nadácii mesta Bratislavy dve výzvy v Grantovom programe KULTÚRA: Tvorba a uvedenie diela a Kultúrne priestory, a výzva v rámci Štipendijného programu UMENIE. 

"Grantový program KULTÚRA podporuje rozvoj kultúry a umenia v Bratislave v ich najrozmanitejších podobách v úzkom prepojení na potreby prostredia: reflexia modernej mestskej spoločnosti 21. storočia, ako aj rozširovanie tradičných žánrov a prístupov, ktoré sa venujú pamäti mesta," spresnila Schmucková.

Záujem o nadačné programy sa podľa jej slov z roka na rok zvyšuje, čím sa potvrdzuje opodstatnenosť fungovania takto nastaveného mechanizmu.

Grantový program KULTÚRA sa zameriava na rozvoj kultúrneho potenciálu Bratislavy pomocou profesionálnych aktivít nezriaďovaných (občianskych) organizácií, ako sú kultúrne a vzdelávacie podujatia, hudobné a divadelné predstavenia, knižné publikácie, dizajnové výrobky. Mesto deklaruje, že tiež podporuje uplatnenie nových foriem umenia, ako aj systematický rozvoja etablovaných bratislavských kultúrnych priestorov s pravidelnou činnosťou. "Pri podpore projektov sa kladie dôraz ako reflektujú ciele a/alebo špecifiká výzvy a aký je ich dopad na cieľové skupiny," doplnila Schmucková.

Hlavné mesto spresnilo, že vo výzvach v oblastiach Tvorba a uvedenie diela a Kultúrne priestory je alokovaných spolu 230 000 eur. Druhá výzva sa týka Štipendijného programu UMENIE. O štipendium vo výške 2 500 eur sa môžu uchádzať fyzické osoby - jednotlivci, profesionálni umelci/umelkyne, teoretici/teoretičky, historici/historičky, výskumníci/výskumníčky, ktorí pôsobia v Bratislave a spracujú témy globálnej výzvy a/alebo identity v oblasti vytvorenia diela alebo výskumu či reflexie: fotografické cykly, kresby, intermediálne diela, scenáre k podcastom a filmom, hudobné skladby a pod.

"Vo výzve je alokovaných 75 000 eur, program ráta s podporou tridsiatich štipendistov a štipendistiek, ktorých navrhne hodnotiaca komisia," dodala hovorkyňa s tým, že nadácia naďalej pokračuje v úsilí rozvíjať Klub štipendistov, ktorého realizáciu obmedzila pandémia. Pokračovať bude po jej odznení v plánovanej forme to znamená vytvárať neformálne vzťahy medzi podporenými žiadateľmi a prezentovať ich podnetné diela smerom k širšej i odbornej verejnosti.

S novým rokom Nadácia mesta Bratislavy spúšťa nový web, vďaka ktorému budú informácie o programoch a podporených projektoch prístupnejšie pre verejnosť. Ďalšie výzvy plánuje mesto otvoriť už začiatkom februára. Tieto výzvy majú umožniť obyvateľom získať podporu v Grantovom programe KOMUNITY – Komunitné aktivity, Komunitné priestory a Funkčnejšie verejné priestranstvá. Harmonogram všetkých výziev na rok 2022 je dostupný tu.

Podrobné informácie o všetkých plánovaných výzvach v roku 2022 sú dostupné na novej samostatnej nadačnej stránke TU

 (ts,nc)

 

 

 

Páčil sa vám článok?