Čo najdôležitejšie sa podarilo urobiť a čo dôležité vás čaká v budúcom roku? Odpovedá starostka Devína Ľubica Kolková

1.1.2022
0
Ľubica Kolková

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Na prelome rokov sme požiadali starostov 17 bratislavských mestských častí o odpovede na dve otázky. Ak by mali vybrať jednu až dve veci, ktoré sa podarilo počas uplynulého roka urobiť a pokladajú ich za najdôležitejšie, ktoré by to boli? A taktiež sme im dali vybrať jednu až dve veci, ktoré pokladajú za najdôležitejšie a chceli by ich realizovať počas budúceho roka. Dnes prinášame odpovede starostky Devína Ľubice Kolkovej.

Devín má medzi mestskými časťami Bratislavy špecifické postavenie. Nachádza sa totiž už roky v nútenej správe, je teda fakticky bez peňazí, ktoré by mohol investovať, a ani miestni poslanci nepoberajú žiadny plat.

"Keďže sme v nútenej správe, žiadne projekty u nás neprichádzajú do úvahy. Smieme len opravovať zverený majetok ako správca. Z opráv sú možno také najviditeľnejšie - klimatizácia a vzduchotechnika materskej školy, ktorá výrazne deťom spríjemní pobyt. Rozbehla sa sanácia objektu Hradná 3, v Devíne mu vravíme Zelený dom, meníme strešnú krytinu v havarijnom stave na objekte miestneho úradu a domu kultúry. Na základe žiadostí od obyvateľov rozširujeme sieť košov a aj košov na psie exkrementy," prezradila pre banoviny.sk starostka.

V Devíne však v uplynulom roku došlo k jednej výraznej zmene, ktorá zmenila život tunajších obyvateľov. Po rokoch tu majú konečne otvorené potraviny, nejde však o projekt obce, ale iniciatívu a investíciu finančníka Patrika Táča, ktorý v tejto mestskej časti žije. A nejde o obyčajné potraviny, je možné že kvalitou sortimentu a rôznymi vychytávkami (napríklad registrovaní zákazníci tu môžu nakupovať nonstop aj sami, teda aj v čase, keď je obchod zatvorený, platbou v obchode pripsievajú na rozvoj mestskej časti, z každej platby si "sporia" na požičanie elektromobilu) ide o najlepšie obecné potraviny na celom Slovensku. V podzemí sa nachádza obrovská vinotéka , ktorá ponúka vína z celého sveta dovezené priamo od ich výrobcov. Nájdete tu ca 1500 druhov vín "s príbehom" v cenách od pár eur až po tisíce za fľašu.

Pokiaľ ide o rok 2022, mestská časť ráta s pokračovaním terajších prác. "Uvidíme, čo bude potrebné akútne opravovať a na čo budú peniaze, zrejme budeme dorábať spomínané strechy ktoré sú ozaj v havarijnom stave a ich neriešenie by nám zverené budovy ďalej poškodzovalo a ničilo," dodala Kolková.

Devínčania už majú plné zuby dlhoročného problému. Podpisujú petíciu, žiadajú riešenie

Devín určite patrí medzi najatraktívnejšie a najmalebnejšie kúty Bratislavy. Mnoho ľudí však ani netuší, že táto mestská časť roky zápasí s astronomickým dlhom, ktorý nemá šancu nikdy splatiť, a tak je jej akýkoľvek možný rozvoj prakticky mŕtvy. Devínčania si však povedali, že už majú tejto situácie dosť a podpisujú sa pod petíciu, v ktorej vyzývajú primátora i mestských poslancov na aktívne riešenie problému.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie