Sochy v meste zdobia tabuľky s nápisom. Viete, čo je cieľom tejto kampane?

28.12.2021
0

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Páčil sa vám článok?

Pravdepodobne ste si pri prechádzke mestom všimli, že niektoré sochy v Bratislave zdobia tabuľky s nápisom: Sochám zima neublíži, ľuďom bez domova áno. Ide o iniciatívu hlavného mesta a Slovenskej sporiteľne, ktorej cieľom je nahradiť nerealizovanú "zbierku", ktorá mala prebehnúť počas vianočných trhov.

Nemať domov je jedna z najťažších životných situácií. Prežiť však mrazivé zimné mesiace bez strechy nad hlavou je pre tisíce ľudí nezvládnuteľnou výzvou. Spolu so Slovenskou sporiteľňou sme sa rozhodli podporiť organizácie pomáhajúce tisícom ľudí v núdzi, ktorí nemajú domov. Pôvodne sme plánovali spolu so Slovenskou sporiteľňou pomôcť ľuďom bez domova počas Hlavného vianočného trhu. Z každej bezkontaktnej platby malo 10 centov putovať na pomoc neziskovým organizáciám Vagus, Depaul a Proti prúdu. Keďže však vianočné trhy boli kvôli pandémii zrušené, dohodli sme sa na inom riešení, ktoré tiež pomáha!" vysvetľuje na sociálnej sieti magistrát.

Pripravili preto zbierku, na ktorú okrem známych influencerov upozorňuje aj niekoľko sôch v uliciach Bratislavy. Figurálne sochy poukazujú na fakt, že im zima neublíži, ale ľuďom bez domova áno a okoloidúcich vyzývajú na príspevok do zbierky.

FOTOGALÉRIA:

Prispieť môžete oskenovaním QR kódu vo svojej bankovej apke, kliknutím na link služby payme či štandardným prevodom na transparentný účet zbierky. Bližšie informácie nájdete na stránke www.ludianiesusochy.sk. Do čerstvo vyhlásenej verejnej zbierky je možné prispieť ľubovoľnou sumou.

ROZHOVOR - Sandra Pazman Tordová o pomoci ľuďom bez domova: Zavolala nám pani, bolo to ako zjavenie, mali sme slzy v očiach

So spoluzakladateľkou Nota Bene a zároveň zástupkyňou OZ Proti prúdu Sandrou Pazman Tordovou sme sa rozprávali o tom, že Nota Bene nie je len časopis, ale ľuďom v núdzi pomáha aj pri oddlžovaní či hľadaní vhodného bývania. Ich združenie nedávno prišlo s programom Bývanie NOTA BENE, kde sa im snažia sprostredkovať bývanie s dostupným nájmom. Ako napĺňanie programu napreduje a ako sa predajcom v novom domove zmenil život si prečítajte v rozhovore.

(ms)

Páčil sa vám článok?