V Ružinove vyskúšali projekt: Počet ohorkov na zemi znížil na jednom mieste až o 71 %!

16.11.2021
projekt Ohorky

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Páčil sa vám článok?

V Ružinove uskutočnili projekt, ktorého cieľom bolo motivovať ľudí, aby zahadzovali menej ohorkov. Umiestnili rôzne tabuľky, nápisy na zemi, pridali koše a monitorovali situáciu. Informoval o tom šéf ružinovskej samosprávy Martin Chren na sociálnej sieti, podľa ktorého výsledky projektu sú výborné.

Ružinovský starosta upozornil, že jedným z nekonečných problémov s čistotou mesta sú cigaretové ohorky, pretože ležia skoro všade a vyzbierať ich je v podstate nemožné. "Do veľkej miery je to zrejme dané zvyklosťou mnohých fajčiarov zahodiť ich len tak na zem, “veď sa rozložia” - pretože väčšina z nás ani netuší, že ohorok sa len tak nerozloží, často obsahuje aj plasty a bežný cigaretový ohorok obsahuje až 140 rôznych jedovatých látok," upozornil Chren s tým, že aj tí, ktorým by nikdy nenapadlo odhodiť na zem plechovku alebo hoci aj papier, špak pokojne hodia na chodník, do kanála či do trávy.

Chren preto informoval, že tento rok na dvoch miestach na Štrkovci uskutočnili projekt, ktorého cieľom bolo motivovať ľudí, aby zahadzovali menej ohorkov. Umiestnili rôzne tabuľky, nápisy na zemi, pridali koše a monitorovali situáciu. Ako tvrdí ružinovský starosta, výsledky sú skvelé - vďaka týmto behaviorálnym opatreniam sa počet ohorkov na zemi znížil na jednom mieste o 60 % a na druhom až o 71 %! To znamená o dosť čistejšie prostredie, v ktorom sa často pohybujú naše deti," priblížil Chren.

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Zdroj: Facebook/Martin Chren

​Behaviorálny projekt na zlepšenie čistoty prostredia v bratislavskom Ružinove

Takéto behaviorálne projekty sú podľa jeho slov lacné, jednoduché a pomerne účinné. Ako dodal, nie je to pri tom žiadna novinka: podobné opatrenie vyskúšalo amsterdamské letisko už začiatkom 90-tych rokov, keď sa snažili zlepšiť čistotu pánskych toaliet. "Urobili jednoduchú vec - do stredu každého pisoáru umiestnili malý obrázok muchy. Množstvo chlapov, ktorí “netrafili” pisoár, sa okamžite znížilo o 80 % a celkové náklady na umývanie pánskych záchodov klesli o 8 %," povedal starosta Ružinova a dodal, že sa to podarilo vďaka jednému obrázku malej muchy, ktorý vo väčšine mužov prebudil “inštinkt lovca” a nenápadne  primäl presnejšie mieriť pri cikaní. Chren zároveň informoval, že v podobných lacných a efektívnych projektoch by plánujú pokračovať. 

Covid a situácia na ružinovských ZŠ: Množia sa prípady, keď sa rodičia vyhrážajú riaditeľom, osobne aj cez sociálne siete

Starosta Ružinova Martin Chren informoval, že v Ružinove je 20 % tried zo základných škôl v Ružinove v karanténe. Pribúda obrovské množstvo prípadov, kedy rodičia privedú do školy aj dieťa s príznakmi ochorenia, prípadne im neurobia test a trvajú na tom, aby sa zúčastnilo vyučovania, až sú agresívni školskému personálu. Vyzýva preto na ohľaduplnosť a zodpovednosť.

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Projekt bol vytvorený mestskou časťou v spolupráci s ENVI - PAK Zelený bod a Fakultou sociálnych a ekonomických vied UK v Bratislave.

(nc)

Páčil sa vám článok?