Covid a situácia na ružinovských ZŠ: Množia sa prípady, keď sa rodičia vyhrážajú riaditeľom, osobne aj cez sociálne siete

16.11.2021
Základná škola Ružová dolina

Zdroj: wikipédia

Páčil sa vám článok?

Starosta Ružinova Martin Chren informoval, že v Ružinove je 20 % tried zo základných škôl v Ružinove v karanténe. Pribúda obrovské množstvo prípadov, kedy rodičia privedú do školy aj dieťa s príznakmi ochorenia, prípadne im neurobia test a trvajú na tom, aby sa zúčastnilo vyučovania, až sú agresívni školskému personálu. Vyzýva preto na ohľaduplnosť a zodpovednosť.

V Ružinove je 9 základných škôl a celkovo 225 tried. Starosta Chren uviedol, že od začiatku tohto týždňa je v karanténe 45 z nich, čo predstavuje celých 20 percent. Na Medzilaboreckej a na Vrútockej je v karanténe už polovica školy. "Ak by v jednej triede bolo len dvadsať detí, znamená to, že v tejto chvíli možno až štyristo rodín rieši, ako sa o ne doma postarať, ako neprísť o príjem a ako platiť účty. A to stále hovorím o situácii, že nie všetky deti sú choré a tie, ktoré sú, majú ľahký priebeh. Naozaj v to dúfam," priblížil ružinovský starosta na sociálnej sieti.

Čísla nakazených stúpajú závratnou rýchlosťou, a práve preto by opatrnosť mala byť podľa jeho slov na prvom mieste. Ako ďalej upozornil, v školách a v škôlkach, kde deti nemusia nosiť rúška - čoho sa väčšina rodičov veľmi dôrazne dožadovala, je to ešte dôležitejšie. Odkedy sa deti vrátili do škôl, platia jednoznačné pravidlá tzv. školského Covid manuálu – v prípade, že dieťa má príznaky ochorenia – ako horúčku, kašeľ, soplík – musí ostať doma. Kvôli sebe, ale aj kvôli ostatným spolužiakom.

A práve tu podľa jeho slov nastáva problém. "Pribúda obrovské množstvo prípadov, kedy rodičia privedú do školy aj dieťa s príznakmi ochorenia a trvajú na tom, aby sa zúčastnilo vyučovania. Dokonca som počul o prípadoch, kedy odmietajú chorým deťom urobiť test, aby sa náhodou neukázala pozitivita," znepokojivo povedal Chren s tým, že, žiaľ, pribúdajú aj prípady, kedy sa toho niektorí rodičia dožadujú tak nástojčivo, že prerastá až do verbálnej agresivity na adresu riaditeľov škôl.

Chren chápe, že táto situácia vytvára na rodičov obrovský tlak a tiež že pre niektorých môže mať existenčné dopady. Ale, ako upozornil, vystaviť riziku ďalších dvadsať detí a ich rodín nie je správne.

Vysvetlil, že riaditelia škôl odvádzajú v tomto náročnom období skvelú prácu, dokážu riešiť situácie, na ktoré sa nik z nich nemal ako vopred pripraviť. O to viac je pre neho nepochopiteľné, ako je možné, že sa im niekto vyhráža a zvyšuje na nich hlas. "Takýto spôsob komunikácie je absolútne neakceptovateľný a za žiadnych okolností ho nebudeme akceptovať. Nie je to v poriadku za žiadnych okolností," informoval Chren a pripomenul, že s pozitívnym žiakom sa do karantény dostáva aj trieda, ktorú navštevoval.

"Žiaľ, riaditelia nemôžu nariadiť dištančnú formu výučby celej školy ani napriek zvýšenému percentu chorobnosti žiakov, nemajú kompetenciu v danej veci rozhodnúť. A túto kompetenciu nemá ani mestská časť ako zriaďovateľ," spresnil šéf ružinovskej samosprávy ako povedal, nechce, aby sa školy opäť zatvárali. Deti už boli doma dlho a mali by sme sa snažiť urobiť všetko preto, aby sa táto situácia už nezopakovala. Ale ak bude počet nakazených pribúdať takýmto tempom, dostaneme sa podľa jeho slov do tej situácie aj bez nejakého „školského lockdownu“.

Preto v tejto situácii vyzval k dodržiavaniu pravidiel, a aj keď je to ťažké pokúsiť sa situáciu zvládnuť. "Chápem, že už je toho na nás všetkých veľa, ale, prosím, myslime na to, že to, ako zodpovedne pristupujeme k dodržiavaniu pravidiel, má dopad na množstvo ľudí okolo nás. Aj na množstvo tých, ktorí sú možno v omnoho zložitejšej situácii ako my," dodal na záver Chren a zároveň vyzval rodičov, aby neútočili na personál škôl ani osobne, ani na sociálnych sieťach, pretože tí robia všetko, čo je v ich silách, aby deti mohli v škole fungovať tak normálne ako sa dá.

(nc)

Páčil sa vám článok?