Chren: Zlý stav verejného osvetlenia bude minulosťou, mesto na tento účel schválilo novú mestskú firmu

6.11.2021
Osvetlenie Ružinov

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Páčil sa vám článok?

Dlhodobý problém so zlým stavom verejného osvetlenia v Ružinove by mal byť čoskoro minulosťou, situáciu má vyriešiť nová mestská firma Technické siete Bratislava, ktorý bola uplynulý týždeň schválená na mestskej rade. Informoval o tom ružinovský starosta Martin Chren.

"Málo vecí ma za posledné mesiace tak frustruje, ako stovky vašich opakovaných podnetov na nefungujúce verejné osvetlenie. Aj keď s ním naša mestská časť nič nemá - verejné osvetlenie prevádzkuje magistrát cez firmu Siemens - samozrejme, že mne aj mojim kolegom záleží na osvetlených a bezpečných uliciach a parkoch v našej štvrti," uviedol starosta Chren.

Ako ďalej dodal, posledné roky bola situácia o to horšia, že firme Siemens vypršala po 25 rokoch zmluva a vysúťažiť novú sa mestu stále nedarilo  - problém, vrátane pokút od Úradu pre verejné obstarávanie, sa ťahá ešte z minulého volebného obdobia. Podľa Chrena sa situácia s kaziacimi sa lampami tento rok výrazne zhoršila. "Už ani radiť vám, kam volať číslo pokazenej lampy, nemalo zmysel, lebo mnohé nesvietia už celé mesiace. O potrebe vybudovania nových ani nehovorím - situácia zašla tak ďaleko, že napríklad v parku na Trnávke sme z podnetu poslankyne @Silvia Pilkova vybudovalo radšej sami nové, aj keď len solárne, osvetlenie," priblížil ružinovský starosta s tým, že je rád, že sa mesto nakoniec rozhodlo vziať situáciu do vlastných rúk a na návrh primátora uplynulý týždeň na mestskej rade schválili založenie novej mestskej firmy, Technické siete Bratislava.

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Solárne osvetlenie ​v parku na Trnávke 

Verejné osvetlenie sa tak podľa jeho slov nebude súťažiť ako miliónový biznis externej firme, ale vezme si ho do prevádzky samotné hlavné mesto. Okrem úspory peňazí by to malo znamenať aj impulz pre rozširovanie a dobudovanie mestskej optickej dátovej siete (potrebnej napríklad pre inštaláciu kamier mestskej polície) a pre rozširovanie elektrickej konektivity (napríklad budovanie nabíjačiek pre elektromobily, napájaných zo stĺpov verejného osvetlenia).

"Samozrejme, zmena nepríde zo dňa na deň. Konečne je to ale krok smerom k riešeniu dnešného neutešeného stavu," dodal na záver Chren.

(nc)

Páčil sa vám článok?