FOTO a VIDEO: Župa začala s očkovaním treťou dávkou vakcíny v Domove seniorov na Sklenárovej

26.10.2021
Očkovanie Ružinovský dom seniorov

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Bratislavská župa začal s očkovaním treťou dávkou proti ochoreniu COVID-19 v domovoch seniorov. Ako prvý prišiel na rad Ružinovský domov seniorov (RDS) na Sklenárovej ulici, ktorý je najväčším zariadením svojho druhu na Slovensku. Zaočkovať by sa tam malo počas utorka viac ako 235 seniorov i zamestnancov zariadenia.  

 "Dnes zaočkujeme 166 seniorov a 69 zamestnancov treťou dávkou vakcíny," upresnila pre banoviny.sk riaditeľka s tým, že ostatní dostanú tretiu dávku v najbližších dňoch či týždňoch, pretože im plynú podmienky časovej lehoty od podania druhej dávky. Spustenie očkovania treťou dávkou víta riaditeľka RDS Mária Mattovič Straková, keďže prví klienti a zamestnanci boli prvou dávkou vakcíny očkovaní už vo februári. Očkovanie je podľa nej jedinou cestu, ako ochrániť zdravie seniorov, ktorých vekový priemer je 82,5 roka.

"Je to veľmi veľké zariadenie, je tu 288 seniorov a 145 zamestnancov. Ak by sa sem zaniesla nákaza, mala by fatálne následky," upozornila na dnešnej tlačovej konferencii Mattovič Straková. Dvoma dávkami vakcíny sa v RDS zaočkovalo viac ako 85 percent klientov a zhruba 81 percent zamestnancov.

Zaočkovať sa dal aj pán Dušan, ktorý pochádza zo Starého Mesta, ale v RDS Sklenárova už žije 6 rokov. Pre banoviny.sk povedal, že zaočkovať sa dal podobne ako pri prvých dávkach vakcín aj dnes z vlastnej iniciatívy.

Drvivá väčšina sa chce dať zaočkovať aj treťou dávkou. "Iba zopár je takých, ktorí vyčkávajú, či sa nám niečo stane, a dajú sa zaočkovať potom," podotkla Mattovič Straková. Starosta Ružinova Chren dodal, že takýchto je celkovo 16 ľudí z RDS Sklenárova, ktorí zatiaľ očkovanie treťou dávkou odmietli.

Šéf ružinovskej samosprávy Martin Chren je rád, že očkovanie seniorov začalo práve v tejto mestskej časti. "Priamo v tomto domove, ale aj ďalších ružinovských sme zistili, že tí, ktorí sú zaočkovaní, sú oveľa viac chránení, majú výrazne lepší priebeh ochorenia, ak sa už nakazia, a výrazne nižšiu mieru úmrtnosti," podotkol Chren s tým, že možnosť zaočkovať sa vítajú aj samotní klienti zariadenia, ktorí v tejto súvislosti poukazujú na zodpovednosť, a to nielen voči sebe, ale aj rodinám či spolubývajúcim v zariadení.

​Fotogaléria očkovania treťou dávkou v RDS Sklenárova

Župan Juraj Droba konštatoval, že téma starnutia je veľmi dôležitou pre bratislavský samosprávny kraj. "Populácia starne, my už teraz evidujeme zvýšený dopyt po sociálnych službách a ten trend bude narastať. So zlepšovaním zdravotníctva a  životného štýlu bude populácia starnúť a tie ročníky, ktoré osídlovali Bratislavu,v 60. a 70. tych rokoch, keď sa stavala Petržalka či Ružinov sú dnes 70-80 roční dôchodcovia, o ktorých sa treba starať," konštatoval Droba.

Klientka RDS Sklenárova pani Anna sa tiež plánuje zaočkovať treťou dávkou, pretože účinkom očkovania verí. Konštatovala, že prvé dávky vakcíny dostali klienti na poschodí a zdalo sa jej to organizačne rýchlejšie ako dnes, my sme ju zastihli, ako práve čakala na poštára.

Župa minulý týždeň odštartovala očkovanie v nákupnom centre na Einsteinovej ulici, pred mesiacom začala aj s výjazdovým očkovaním do obcí. V oboch prípadoch zaznamenal kraj pozitívnu spätnú väzbu zo strany verejnosti, pretože podľa slov župana Drobu je to pre ľudí pohodlné, pretože nemusia nikam cestovať. Lekár kraja a zároveň riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay ubezpečil, že kraj je pripravený v prípade zvýšeného počtu záujemcov o tretiu dávku otvoriť aj veľkokapacitné očkovacie centrum v priestoroch Národného futbalového štadióna (NFŠ) v Novom Meste. Otvoriť ho vedia operatívne približne do týždňa, keď sa počet záujemcov zvýši.

(nc)

Páčil sa vám článok?