Pôjdete sa prejsť? V parku Ostredky v priebehu dňa "vyrastú" záhony trvaliek

20.10.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Ružinov bude po dnešnom dni o čosi krajší. V parku Ostredky pri Súmračnej práve vysádzajú trvalkové záhony, ktoré by mali ešte v priebehu dnešného dňa dokončiť.

Záhony budujú v rámci existujúceho stromoradia. Keďže zajtra by mohlo pršať, práce by chceli dokončiť ešte v priebehu stredy. 

Na mieste sme ráno zastihli Janu Jeckovú z odboru životného prostredia miestneho úradu, ktorá práve dávala pracovníkom pokyny, ako správne dovezené rastlinky zasadiť. Stroje včera odstránili trávu a vytvorili priestor pre záhony, ktoré dnes už vysádzajú. "Budú tu vytvorené trvalkové záhony zamerané hlavne na to, aby sa podporila biodiverzita pre hmyz a vtáky. Budeme tu sadiť aj kríky, ktoré majú malé bobuľky, aby sa vtáky mohli aj kŕmiť. Vytvoríme zdroj potravy a úkrytu pre hmyz a zároveň sa esteticky skrášli územie, na ktorom chýba bylinná a krovinná etáž," vysvetlila nám Jecková.

Zdroj: ms

Rastliny pripravené na výsadbu, uprostred okrasné ríbezle, vpravo od tráv muchovník.

Na mieste sme si všimli medzi pripravenými rastlinami napríklad ríbezle."Nie je to ríbezľa, ktorú máme v záhradkách, je to okrasdná ríbezľa, no takisto má plody, no nie sú také veľké," priblížila. Na mieste bol pripravený už i muchovník, krík, ktorý by mal na jar krásne rozkvitnúť a má aj plody. Okrem neho i trvalky kvitnúce na jar či jeseň a cibuľoviny kvitnúce na veľmi skorú jar aj ozdobné trávy.

FOTOGALÉRIA:

Päť záhonov má výmeru 242 štvorcových metrov, v nich vysádzajú 890 trvaliek, 1090 cibuľovín a 95 kríkov.

Záhony vznikli vďaka finančnej podpore Bratislavského samosprávneho kraja.

(ms)

Páčil sa vám článok?