VIDEO: V Ružinove sa bude zálohovať, z peňazí za vyzbierané PET fľaše sa postaví ekologický mobiliár

14.10.2021
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

V rámci nového projektu „Ružinovské lavičky za plastové fľaštičky“ spoločnosť supermarketov zriadila pri svojich dvoch predajniach v Ružinove automaty na zber nápojových obalov z plastu a kovu. Z každého vyzbieraného obalu dostane Ružinovská samospráva 15 centov a za celú vyzbieranú sumu plánuje nakúpiť piknikový mobiliár.

Kým v súčasnosti môžu nakupujúci do obchodov priniesť prázdne obaly z vybraných nápojov v skle, začiatkom budúceho roka sa táto služba výrazne rozšíri. Od 1. januára 2022 sa na Slovensku spúšťa zálohovací systém na nápojové plastové fľaše a plechovky, ktorého cieľom je znížiť množstvo odpadov a prispieť k ochrane planéty. "Aby boli zákazníci na túto zmenu pripravení, spoločnosť Billa dnes otvorila testovaciu fázu zálohovania PET fliaš a plechoviek," informoval na dnešnej tlačovej konferencii finančný riaditeľ spoločnosti Billa Martin Staňo s tým, že zálohové automaty na zber týchto obalov sú už dnes umiestnené a plne fungujú v Ružinove – na Bajkalskej a Záhradníckej ulici pri ich predajniach.

Zdroj: nc

Takéto recyklačné kontajnery nájdete na dvoch miestach  - na Záhradníckej a na Bajkalskej.

Zdroj: nc

Do automatu je potrebné vkladať prázdne a nezdeformované PET fľaše či plechovky aj s čitateľnou etiketou. 

Zdroj: nc

​Po vhodení fliaš si zákazník môže vytlačiť etiketu.

V testovacej fáze zálohovania, ktorá bude prebiehať do 15. decembra využívať zálohové automaty má motivovať zákazníkov nový projekt „Ružinovské lavičky za plastové fľaštičky“. Za každý plastový či plechový nápojový obal vhodený do automatu venuje sieť supermarketov 15 centov na podporu a rozvoj komunity v Ružinove. 

Fungovať to bude tak, že obyvatelia prinesú plastové fľaše a plechovky a za odovzdané fľaše poskytne spoločnosť Billa mestskej časti finančný príspevok, za ktorý mestská časť nakúpi mobiliár - piknikové sedenie z recyklovaného plastu a plastový odpad týmto dostane v Ružinove nový život.  Ako dodal pre banoviny.sk ružinovský starosta Martin Chren, Ružinovčania ročne spotrebujú približne milión fliaš, a tak skonštatoval, že to bude približne na výrobu 10 kusov mobiliáru. "Prianie je, aby počas tohto a budúceho roka vzniklo v Ružinove približne 10 takýchto sedení, ktoré budú pozostávať zo stola a lavičiek naokolo," spresnil pre banoviny.sk Chren. Navrhnúť a rozhodnúť, kde by sa takéto sedenia v Ružinove hodili, môžu aj obyvatelia Ružinova, mestská časť ich zapája do participatívneho procesu. "Už dnes mestská časť na sociálnej sieti bude informovať, ako bude možné sa zapojiť a nahlásiť miesta vhodné pre umiestnenie mobiliáru," dodal pre banoviny.sk Chren s tým, že názov udalosti bude „Ružinovské lavičky za plastové fľaštičky“.

Zdroj: nc

​S recyklovaným plastom, z akého bude vyrobený mobiliár, už má Ružinov skúsenosti. Mestská časť z neho  vyrobila lávku na Dulovom námestí, ktorá už bola rozpadnutá. "Vyzerá na prvý pohľad ako drevo a je to odolný kvalitný materiál," povedal pre banoviny Chren.

"Tento projekt je presne ukážkou toho, keď ľudia vidia jeho výsledky priamo vo svojom okolí. Lavičky, ktoré sú miestom stretnutí, sú presne tým, čo nám dáva šancu zastaviť sa a nájsť si čas na susedov a priateľov. Lebo len vtedy, ak sa o zaujímame jeden o druhého, sa budeme spoločne starať aj o miesto, kde žijeme," povedal Chren.

Postup, akým spotrebitelia odovzdajú plastové fľaše a plechovky do automatu, je podobný tomu súčasnému s obalmi zo skla. „Dôležité je, aby ľudia do automatu vkladali prázdne a nezdeformované PET fľaše či plechovky aj s čitateľnou etiketou. Automat následne nápojové obaly zlisuje a umiestni do zásobníkov, ktoré budeme pravidelne ekologicky likvidovať,“ vysvetlil Staňo s tým, že od nového roka sa zálohové automaty budú nachádzať pri každej ich predajni na Slovensku.

(nc)

Páčil sa vám článok?