VIDEO: Na ZŠ Anatolija Karpova zrekonštruovali kuchyňu s jedálňou

19.10.2021
0

Zdroj: MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Základná škola Anatolija Karpova v Petržalke má vďaka ďalšej investícii mestskej časti Bratislava-Petržalka zrekonštruovanú kuchyňu s jedálňou a skladovacími priestormi.

S pribúdajúcimi rokmi, počas ktorých sú školy v prevádzke prirodzene narastá aj potreba ich renovácií.
Mestská časť Petržalka sa ich snaží postupne realizovať už tri roky, počas ktorých investovala do rekonštrukcií kuchýň a jedální v jej základných a materských školách približne 720-tisíc eur.

Najnovšie prešli rozsiahlymi stavebnými úpravami kuchyňa, sklady, priestory na prvom nadzemnom podlaží a jedáleň petržalskej Základnej školy Anatolija Karpova, ktorá funguje už úctyhodný 33. rok.
Najmä kuchyňa a skladovacie miestnosti mali rokmi a nasadením opotrebované vybavenie, ako aj problém so zatekaním. Tiež sa s nimi ťahalo viacero technicky nie najlepšie riešených problémov z minulosti.

Pri tejto oprave teda nešlo iba o estetickosť, ale najmä o funkčnosť, ktorá teraz zodpovedá príslušným hygienickým štandardom a potrebám 21. storočia. Celkovo sa účet za opravy tentokrát vyšplhal na približne 197-tisíc eur a kuchynské zariadenie stálo samosprávu ďalších asi 70-tisíc eur.

Zásobovanie priamo do kuchyne

„V kuchyni pribudli nové gastronádoby, medzi nimi konvektomat s kapacitou pre 20 plechov. Kuchyňa tak vie obslúžiť až 800 stravníkov, čo ďaleko prevyšuje potreby školy,“ vysvetľuje Miloš Holán z referátu investičných činností miestneho úradu.

Zdroj: MČ Petržalka

„Jedáleň preto vieme v prípade potreby použiť ako náhradu pre žiakov z iných škôl, ktoré nebudú môcť byť v prevádzke,“ dodáva Holán.

Prácu kuchárkam uľahčia aj nové panvice, nerezové stoly či varné kotly. Samotná rekonštrukcia zahŕňa výmenu obkladov, podláh, aj stierok. Inštalovala sa nová vzduchotechnika, rozvody vody a elektriny.

Momentálne prebiehajú dokončovacie práce na podzemnom podlaží, kde sa realizujú posledné úpravy stien a vstupných schodov. Tie umožnia zásobovanie priamo do kuchyne.

Zdroj: MČ Petržalka

​Napriek kvalitatívnemu posunu stále bojujú kuchyne nielen petržalských škôl s nedostatkom personálu. Najväčšej mestskej časti napríklad chýbajú najmä kuchári a pomocné sily.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie