Župa rozšírila zoznam náhradníkov na očkovanie: Uprednostnené budú aj tehotné ženy

11.5.2021

Zdroj: FB Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Po tom čo Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vytvoril možnosť prihlásenia sa do náhradníckeho zoznamu na očkovanie proti COVID-19 chronicky chorým pacientom či darcom krvi, pridáva ešte jedno kritérium. Týka sa tehotných žien, ktoré sa takto môžu dobrovoľne rozhodnúť pre vakcináciu.

„V náhradníckom zozname sú ľudia, na ktorých sa pri vakcinácii pozabudlo. Preto sme pri jeho tvorbe mysleli aj na nich. Myslím si, že okrem ťažko zdravotne postihnutých, chronicky chorých pacientov či darcov krvi, tam určite patria aj tehotné ženy, ktoré sú veľkou mierou spolu s bábätkom vystavené riziku nákazy ochorením COVID-19,“ povedal predseda BSK Juraj Droba. Ako podotkol Droba, náhradnícky formulár dosiaľ využilo vyše 15 tisíc ľudí.

Ide o tehotné ženy v 2. a 3. trimestri, ktoré sa chcú dať dobrovoľne zaočkovať a sú pre tú skutočnosť rozhodnuté. Určená je pre nich mRNA vakcína. "V očkovacích centrách Bratislavského kraja je to vakcína Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech," spresnila hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Ideálny je 3. trimester, kedy je už dieťa zrelé. V 2. trimestri očkujeme len s vysloveným odhodlaním budúcej mamičky, ktorá si očkovanie sama žiada. Napríklad k nám prišla tehotná v 2. trimestri, ktorá predtým prekonala COVID-19. Povedala, že už to nechce zažiť, preto sa chce dať zaočkovať. Prvému trimestru sa ale vyhýbame, pretože plod je ešte nezrelý. Budúcim mamičkám v tomto prípade odporúčame neskorší čas gravidity, priblížil Juraj Štekláč, podpredseda pre oblasť zdravotníctva BSK. Prihlasovací formulár je možné nájsť na stránke TU.

(ts,nc)

 

Páčil sa vám článok?