Prečo by ste nemali odkladať očkovanie proti covidu? Tu sú dôvody

10.5.2021

Zdroj: FB BSK

Páčil sa vám článok?

Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že okrem praktických dôvodov sú aj nepraktické dôvody, kedy očkovaním, približujete krajinu ku kolektívnej imunite a prispievate k tomu, aby sme spoločne ľahšie zvládli ďalšiu vlnu pandémie. Informovalo o tom na sociálnej sieti.

Rezort zdravotníctva upozorňuje, že plnú imunitu nadobudnete až dva týždne po podaní druhej dávky vakcíny, preto čím skôr budete mať očkovanie za sebou, tým jednoduchšie sa vám bude plánovať letná dovolenka.

"S uvoľňovaním opatrení rastie množstvo príležitostí pre stretnutia, ale aj pre šírenie covidu," pripomína ministerstvo ďalší dôvod pre očkovanie s tým, že po očkovaní si môžete otvorené terasy a stretnutia s priateľmi užiť naplno a bez obáv.

Aj pri klesajúcich počtoch nových prípadov stále platí, že návštevou môžete ohroziť starších rodinných príbuzných. "Po zaočkovaní seba aj ich sa týmto už trápiť nemusíte," konštatuje ministerstvo zdravotníctva.

Ďalším dôvodom, prečo sa dať zaočkovať, je to, že sa nemusíte chodiť testovať a takisto sa nemusíte izolovať po úzkom kontakte s infikovaným. "Preto, ak vás už unavuje covid ako téma, po očkovaní si od nej budete môcť dopriať konečne pokoj," konštatuje ministerstvo.

Okrem praktických dôvodov podľa vyjadrenia rezortu zdravotníctva existujú aj nepraktické dôvody: očkovaním pomáhate nielen sebe, ale aj vášmu okoliu a celej spoločnosti približujete nás ku kolektívnej imunite a prispievate k tomu, aby sme spoločne ľahšie zvládli ďalšiu vlnu pandémie. "Čím viac nás bude zaočkovaných, tým väčší predpoklad pre rýchlejšie uvoľňovanie opatrení a tým skôr sa dočkáme koncertov, festivalov a života bez obmedzení s kolektívnou imunitou," zhrnulo ministerstvo.

(nc)

Páčil sa vám článok?