Magistrát by chcel oba čerešňové stromy pred Tržnicou na Trnavskom mýte zachrániť...

29.4.2021

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o tom, že v rámci budovania novej oddychovej zóny na priestranstve pri Tržnici na Trnavskom mýte plánuje mesto vysadiť päť 12-metrových platanov na úkor čerešní pilkatých, ktoré tu doteraz rástli a akurát boli krásne rozkvitnuté. Na magistráte sa napokon rozhodli, že sa pokúsia tieto čerešne presadiť a zachrániť.

Tento týždeň bolo priestranstvo pred Tržnicou na Trnavskom mýte oplotené a začalo sa tu s prácami pri budovaní novej oddychovej zóny, ktorá by mala byť hotová do konca mája. Nastal však problém, na ktorý upozornil Ekopodnik patriaci mestskej časti Nové Mesto, ktorý spravuje Tržnicu a stará sa aj o jej bezprostredné okolie. Na mieste, kde chcel magistrát vysadiť päť 12-metrových platanov, ktoré tu mali v blízkej budúcnosti vytvoriť tieň, totiž rástli aj dve čerešne pilkaté. Nový projekt s ich existenciou akosi nepočítal a ani vo vypracovaných vizualizáciách, ktoré boli verejne prezentované, tieto stromčeky nefigurovali. Verejnosť však jednoznačne v diskusiách na sociálnych sieťach požadovala, aby sa zo strany mesta či mestskej časti urobilo všetko pre záchranu čerešní, teda, aby sa na tomto mieste zachovali.

Na bratislavskom magistráte sme sa pýtali či hodlajú "hlasu ľudu" vyhovieť. "Tieto stromy evidujeme a komunikujeme  s mestskou časťou, respektíve so správcom uvedených drevín. Aktuálne došlo k presadbe jednej čerešne, ktorá je priamo v zábere výkopu a výsadby nových stromov. Bola prenesená s celým koreňovým balom neďaleko v rámci danej parcely. Bola tiež náležite ošetrená a strom bude mať naďalej zvýšenú starostlivosť, hlavne vo forme pravidelnej zálievky. V prípade, že by došlo k úhynu dreviny, čo však nepredpokladáme, bude adekvátne nahradená. Presadba druhej čerešne nateraz nie je potrebná," povedala pre Bratislavské noviny hovorkyňa mesta Mgr. Katarína Rajčanová a pokračovala:  "Dôvodom čo najrýchlejšieho termínu presadby, ako aj novej výsadby platanov, sú najmä blížiace sa letné horúčavy, kedy prioritou mesta je zabezpečiť pre Bratislavčanov a Bratislavčanky zmenu mikroklimatických podmienok v danej lokalite v najskoršom možnom termíne – ešte pred začiatkom leta tohto roku."

​Zároveň sme zisťovali či sa mesto neobáva toho, že by sa na tomto mieste dospelé platany nemuseli ujať, nakoľko ide o priestranstvo, na ktorom prevažujú obrovské asfaltové plochy a aj samotná križovatka na Trnavskom mýte je doslova fabrikou na emisie, čo žiadnej zeleni príliš neprospieva. Na magistráte však veria, že stromy tu prežijú: "Nová výsadba bude realizovaná zo sadeníc najvyššej kvality, v rámci transportu budú osádzané priamo do výsadbových jám bez preskladnenia. Stromy boli vyňaté zo zeme v prvej polovici apríla, čo pozastavilo ich nástup do vegetačného obdobia a umožňuje predĺžiť termín výsadby. V nových výsadbových jamách budú mať zabezpečené najlepšie možné podmienky vzhľadom k lokalite a to dostatkom priestoru pre rast a rozvoj koreňov, ktoré budú chránené pred zhutnením prekoreniteľnymi bunkami, kvalitným substrátom a efektívnym závlahovým, resp. odvetrávacím systémom," vysvetlila nám Katarína Rajčanová a dodala, že dokončenie výsadby v danej zóne je naplánované v priebehu budúceho týždňa.

Zdroj: archív R.Š.

​Aktuálne už zostala na pôvodnom mieste len jedna čerešňa, kým druhú presadili...

(ars)

Páčil sa vám článok?