FOTO: Na Trnavskom mýte mesto obetuje rozkvitnuté čerešne, aby tam mohlo vysadiť iné stromy!

27.4.2021

Zdroj: koláž abn - FB Ekopodnik NM

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ - Nedávno sme vás informovali, že na priestranstve pri Tržnici na Trnavskom mýte by mala do konca mája pribudnúť nová oddychová zóna s lavičkami, na ktorej vytvorí tieň päť veľkých platanov. Istým problémom však je, že na tomto mieste už rastie niekoľko ozdobných stromov - čerešní pilkatých, ktoré akurát rozkvitli... Aký osud ich teraz čaká?

"Dnes sme zostali nepríjemne prekvapení, nakoľko sme zistili, že bol oplotený pozemok na Trnavskom mýte kvôli príprave výsadby "platanov" zo strany magistrátu. Samozrejme sa tejto aktivite tešíme, no zatiaľ s nami nikto nekomunikoval, čo sa plánuje urobiť s rozkvitnutými čerešňami pilkatými, ktoré sú tu už vysadené. Situáciu riešime," objavilo sa v pondelkovom statuse FB stránky Ekopodnik Bratislava - Nové Mesto, ku ktorému boli pripojené aj fotografie oploteného priestranstva, pričom sa na ňom skutočne nachádzalo aj niekoľko krásne rozkvitnutých čerešní.

Zdá sa, že pri realizácii spoločného zámeru Mesta Bratislavy a Metropolitného inštitútu nastane pravdepodobne vinou  nedostatočnej komunikácie či kooperácie s mestskou časťou Bratislava - Nové Mesto aj takáto paradoxná situácia, keď sa pred výsadbou nových stromov budú musieť odstrániť už existujúce stromy z tohto verejného priestranstva. Aj reakcie ľudí na takýto plán sú veľmi kritické: "Nápad skvelý, ale riešenie 0 bodov... Kľudne sa mohli tie čerešne ponechať a len doplniť ďalšími. Čím väčší strom, tým menšia šanca, že sa ujme, takže aj tie platany nemajú veľkú šancu. Len sú niekoľkokrát drahšie ako malý stromček, ale na prvotný efekt krajšie. Stačilo by počkať pár rokov a narástli by aj tak," napísala do diskusie Simona T. Tá si zároveň myslí, že bude škoda aj ostatnej zelene, ktorá tam už rastie. Aj Dalibor R. je presvedčený, že čerešne treba jednoznačne zachrániť!  

​Ešte v ten istý deň sa na FB stránke Ekopodniku Nové Mesto objavila aktualizácia pôvodného statusu v znení: "Po telefonáte so zástupcom riaditeľa Magistrátu sme našli možné riešenie: naše čerešne pilkaté skúsia kolegovia z Magistrátu presadiť do voľných šajb, ktoré sú ešte pri Tržnici. My ich budeme polievať, no vzhľadom k pokročilému dátumu je šanca, že sa uchytia už len 50:50." Inými slovami to znamená, že možno tieto stromčeky takúto zmenu vôbec neprežijú, čo veru nie je nejaká radostná správa pre Bratislavčanov a Bratislavčanky. A to ešte reálne hrozí, že sa tam tie veľké platany napokon neuchytia, nakoľko ide o priestranstvo, kde je oveľa viac asfaltu než zeme a v lete tu panuje naozaj veľká horúčava, ktorá novovysadeným stromom určite neprospeje. Boli sme sa v stredu osobne pozrieť na priestranstve, kde sa už začalo vo veľkom pracovať na realizácii oddychovej zóny a v čase našej návštevy už zostala na mieste len jediná čerešňa pilkatá, pričom v utorok tam boli ešte dve:

Zdroj: ms

​S otázkami na osud pôvodných stromov sme kontaktovali novomestský Ekopodnik, z ktorého nám prišla odpoveď, že jeden bude presadený pred Tržnicou a druhý presadí Magistrát hlavného mesta SR Bratislava na iné vybrané miesto, ktoré si sám určí či vyberie. "Starostlivosť o tento strom bude zabezpečená z ich strany," upresnil aktuálny správca Tržnice na Trnavskom mýte. Otázky sme poslali aj na oddelenie komunikácie a marketingu bratislavského magistrátu, ale odpovede nám zatiaľ neprišli. Akurát na sociálnej sieti sa splnomocnenec primátora mesta pre zeleň a životné prostredie Andrej Kovarik vyjadril v tom zmysle, že napokon bude potrebné presadiť len jednu čerešňu z dvoch do iného výsadbového miesta v blízkosti Tržnice. Situáciu so stromami na Trnavskom mýte budeme ďalej monitorovať.   

(ars)    

Páčil sa vám článok?