Predzáhradky ožívajú: Nadšení petržalskí "Mičuríni" spôsobujú výsadbou aj problémy

14.3.2021
0
Predzáhradka na Vavilovovej

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

„Viete o tom, že stačí zavolať na úrad a bioodpad vám odvezú?“ pýtam sa Petržalčanky, ktorá po zime upratuje predzáhradku pred svojím domom. „To som nevedela. Ja ho vždy uložím ku kontajnerom,“ reaguje. Keď sa jej pýtame, či vybudovanie predzáhradky konzultovala s mestskou časťou, teda posielala žiadosť o jej revitalizáciu, pokrúti hlavou: „Nie, to treba?“

Záhradka tejto Petržalčanky je upravená s citom, nie každý si však uvedomuje, že keď pri dome zasadí malý stromček, o pár rokov sa môže týčiť až do štvrtého poschodia. A takisto, že bioodpad nepatrí do klasického kontajnera. Aj preto je lepšie pred vytvorením predzáhradky kontaktovať miestny úrad.

Poradia, pomôžu a zabezpečia aj zeminu, materiál či dokonca celý návrh úpravy. Do decembra 2020 prijalo oddelenie životného prostredia miestneho úradu v Petržalke 160 žiadostí o vybudovanie predzáhradky, 117 bolo
zrealizovaných. Tento rok pre pandémiu neevidujú žiadnu. Ľudia však o ne záujem majú a často ich budujú aj bez povolenia.

Zdroj: Marián Dekan

​Predzáhradka na Vavilovovej.

Mestská časť dáva obyvateľom možnosť zrevitalizovať si predzáhradky pri obytných domoch novou výsadbou trvaliek alebo rekonštrukciou trávnikových plôch. Potrebné je zaslať vyplnenú žiadosť o premenu zelene pred bytovým domom, ktorá sa nachádza na internetovej stránke mestskej časti. „Podáva sa prostredníctvom správcu bytového domu, alebo zástupcu vlastníkov uvedením kontaktnej osoby, s ktorou sa spojíme kvôli obhliadke a prípadnému upresneniu požiadaviek,“ informovala nás vedúca oddelenia životného prostredia Daniela Vašková Kasáková. „Prílohou žiadosti musí byť zápisnica zo schôdze vlastníkov bytov, v ktorej väčšina obyvateľov vyjadrí súhlas s úpravou, s následnou údržbou upravenej plochy obyvateľmi domu a s polievaním rastlín pitnou vodou.“

Zdroj: archív čitateľky

Zasadiť sotva pol metra od plášťa domu strom, ktorý bežne dorastie do 4. či 5. poschodia je bezohľadnosť či „len“ neznalosť?

Revitalizácia predzáhradiek, na ktorú úrad vyčleňuje ročne zhruba 20-tisíc eur, potom môže prebehnúť dvomi spôsobmi. Buď dodá obyvateľom rastlinný materiál, zeminu, alebo kôru a následne si oni upravia predzáhradku vlastnými silami alebo mestská časť zabezpečí spracovanie návrhu úpravy predzáhradky a kompletnú realizáciu prostredníctvom dodávateľskej firmy. Mestská časť obyvateľom poskytne aj odborné poradenstvo pri výbere vhodných rastlín a tiež rady, ako sa majú o novovysadenú zeleň starať.

„Skrášľovanie“ starými pneumatikami

Pred pandémiou každý rok pribudlo na úrade približne 20 nových žiadostí o vybudovanie predzáhradky. Aktuálne sa nekonajú bytové schôdze, podmienky úradu teda ťažšie splniť. Výsledkom zrejme bude, že si obyvatelia vytvoria predzáhradku svojpomocne a na vlastné náklady. Oddelenie životného prostredia to nemá šancu kontrolovať.

„Občas sa stretávame so spormi medzi obyvateľmi bytového domu, kedy však väčšinou ide iba o vec názoru ohľadom úpravy predzáhradky,“ pokračuje Daniela Vašková Kasáková. „Ale aj tak, pokiaľ sa obyvatelia starajú o túto zeleň, mestská časť to vníma skôr pozitívne.“ Čo však riešiť musia, je nepovolená výsadba drevín a kríkov v blízkosti budov. Obyvatelia si často neuvedomujú dôsledky takejto výsadby - narúšanie ochranných pásiem a podzemných inžinierskych sietí alebo zatienenie bytov na nižších poschodiach... „V minulosti sme sa už stretli s takouto nepovolenou výsadbu, a obyvateľ musel dreviny na vlastné náklady odstrániť a vrátiť plochu do pôvodného stavu.“

Zdroj: in

„Zelený nadšenec nasadil na Námestí hraničiarov figu. Tá sa zatiaľ tvári ako malý krík, Ale stačí pár rokov a vyrastie z nej veľký košatý strom. Dosiahne výšku aj druhého poschodia. Z vlastnej skúsenosti viem, že na jeseň odpratávam z jednej figy desať veľkých vriec listov. Tu bude to lístie po chodníkoch a na autách. A to nehovorím o mazľavých plodoch...,“ napísala nám čitateľka.

Petržalčanka Hana sa takisto stará o predzáhradku. Tvrdí, že sadila s mierou a nariedko a po štyroch rokoch vidí, ako má jej predzáhradka tendencie meniť sa na džungľu. Preto apeluje na záhradkárov: Saďte s mierou:

Zdroj: archív

Takto vyzerala predzáhradka po vysadení. 

Zdroj: archív

Takto o pár rokov neskôr. 

Zdroj: archív

Predzáhradka po niekoľkých rokoch. 

Mestská časť sa snaží vyhnúť takejto výsadbe, preto konzultuje s obyvateľmi a má určené podmienky výsadby, ktoré musia byť splnené. Neodporúča napríklad vysádzať alergénne rastliny, jedovaté ako durman) alebo invázne ako zľatobyľ či netýkavka. „Naopak, odporúčame vysádzať trávy, letničky, trvalky, ruže, skalničky, cibuľoviny, menšie kríky. Tiež by sme chceli upozorniť obyvateľov, aby neosádzali okolo drevín pneumatiky a rôzne iné nevzhľadné komponenty,“ dodáva vedúca oddelenia životného prostredia.

Niektorým ľuďom na nižších poschodiach prekáža hmyz, väčším problémom však je bioodpad z predzáhradok, ktorý záhradkári vyhadzujú do kontajnerov na zmesový odpad. Nie je to nutné. Daniela Vašková Kasáková radí, že tento biologický odpad môžu obyvatelia uložiť na jednu kopu alebo do vriec a pracovníci RSVP ho odvezú. „Takéto podnety o odnos biologického materiálu je možné nahlasovať buď prostredníctvom e-mailov alebo
telefonicky. Požiadavka je väčšinou vykonaná ešte v ten istý deň,“ dodáva.

(in)

Páčil sa vám článok?