FOTO Na Drotárskej už nezostali takmer žiadne stromy, aktivisti aj pracovníci staromestského úradu museli pozemok opustiť

17.2.2021
Výrub Drotárska

Zdroj: mh

Páčil sa vám článok?

Pílenie stromov na Drotárskej ceste v centre mesta sa nezastavilo a vyrúbaný je takmer celý pozemok.

Na mieste pozemku na Drotárskej, kde sa začal realizovať sporný výrub, už neostali takmer nijaké nespílené stromy. Stromy prišli začiatkom týždňa v pondelok opätovne premerať pracovníci mestskej časti Staré Mesto. Ako nám potvrdila jedna z aktivistiek okolo vlastníkov priľahlých bytových domov Drotárska 7 a 3-5, pílenie stromov sa nezastavilo, dokonca v pondelok pokračovalo. A pokračovalo aj dnes.

Štátny policajt mal však v pondelok všetkých prítomných poslať preč. "Podľa informácií od pracovníkov miestneho úradu, v pondelok príslušník štátnej polície legitimoval všetkých zúčastnených - vrátane našich zamestnancov s informáciou, že porušujú vyhlášku RÚVZ – na základe tohto naši zamestnanci zastavili premeriavanie stromov a opustili lokalitu,“ informoval banoviny.sk hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Hovorca tiež potvrdil, že na stromy, ktoré boli vyrúbané bolo vydané platné výrubové povolenie ešte v roku 2015, ktoré bolo predĺžené v roku 2018. Toto výrubové konanie bolo viazané na platné stavebné povolenie. Tak výrubové ako aj stavebné povolenie bolo v minulosti potvrdené odvolacím orgánom (okresným úradom). Mestská časť sa však v piatok rozhodla podať podnet, aby okresný úrad v prípade stavebného povolenia prehodnotil svoje rozhodnutie a Števove potvrdi, že rovnaký podnet dnes poslali na krajskú prokuratúru.

Ako sme informovali dávnejšie, výrubové povolenie bolo vydané pôvodne firme Angkor Wat. Tá pozemky aj celý developerský projekt odovzdala práve vlastnícky prepojeným firmám Forest Bernolákovo a Ismont, ktorý plánuje na pozemkoch stavať.

Na výrub 85 stromov získal Angkor Wat výrubné povolenie ešte v roku 2018. Pretože pozemky zmenili majiteľov, obyvatelia a aktivisti žiadali Staré Mesto, aby o výrube znovu rozhodlo. Postup úradov napadli aj na súde, ktorý vo veci už dva roky nerozhodol.

Mestská časť tvrdí, že nemala inú možnosť a postupovala podľa zákona. „Výrub stromov je v tejto chvíli pozdržaný do pondelka 15. februára, oddelenie životného prostredia opätovne premeria stromy, ktoré po začatom výrube ostali a nanovo určí ich spoločenskú hodnotu,“ ešte aj v sobotu ubezpečovala mestská časť obyvateľov na svojej FB stránke. Tomu však zabránil vlastník pozemkov a polícia. Väčšina z 85 stromov bola v pondelok popoludní spílená.

Podľa vyjadrenia pracovníčky marketingového oddelenia spoločnosti Ismont, ktorá preverila informáciu s konateľom ANGKOR WAT, s. r. o., Richard Benka - Rybár a nie je pravdou že z miesta výkonu obhliadky bola vykázaná pracovníčka alebo pracovníci úradu Miestnej časti Staré Mesto a výkon jej-ich činnosti nebol nijakým spôsobom obmedzovaný. "Rovnako si Vás dovoľujeme požiadať, aby ste realizovaný výrub drevín nespájali s našou spoločnosťou, keďže naša spoločnosť predmetný výrub nerealizuje. Prebiehajúci výrub je realizovaný na základe platného povolenia spoločnosťou ANGKOR WAT alebo subdodávateľmi tejto spoločnosti," uviedla pre banoviny Martina Kašubová zo spoločnosti Ismont.

Obyvatelia majú viacero otázok a tvrdia, že v spore je viacero nejasností. Nelegálne podľa nich je to, že stromy neboli premerané, ani keď stáli, ani keď sú zoťaté. Keď sú spílené, index, ktorý ich prepočíta, znevýhodňuje strom oproti realite. Stromy boli hodnotné a to prevažne lipy, jasene, javory, agáty, borovica či vŕba. Výrubové povolenie bolo vydané len na jednu parcelu a druhá je teda yrúbaná nelegálne. Rozdelenie parciel bolo v roku 2017, 2018 sa predĺžilo výrubové povolenie. Výrubové povolenie bolo vydané ex lege neplatné, keďže v čase jeho neplatnosti bolo podané predĺženie. Toto je na súde.

Obyvatelia Drotárskej tvrdia, že možností, čo urobiť so súčasnou situáciou, je viacero. Napríklad rokovať s investorom Ismont, využiť pozemok inak, ako na podľa nich nezmyselnú výstavbu. Nápadom je umiestniť tam garáže so zelenou strechou a na streche urobiť park.  A začať sa intenzívne zaujímať o územný plán zóny Machnáč a Slavín.

Takto to na mieste výrubu vyzeralo dnes dopoludnia:

Zdroj: obyvatelia Drotárskej

Zdroj: obyvatelia Drotárskej

Zdroj: obyvatelia Drotárskej

Zdroj: obyvatelia Drotárskej

Zdroj: obyvatelia Drotárskej

(nc)

Páčil sa vám článok?