FOTO a VIDEO Veľký výrub v centre Bratislavy: Na Drotárskej ceste rúbali stromy, vlastníci okolitých bytoviek sú proti

10.2.2021
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Na Drotárskej ceste v Bratislave dnes (v stredu) rúbali stromy. Podľa vyjadrenia mestskej časti Staré Mesto ide o výrub na súkromnom pozemku a napriek platnému výrubovému povoleniu súkromníka vyzvali, aby s rúbaním počkal. S rúbaním však súkromník začal napriek výzve dnes poobede, ide o 85 stromov.

Nad križovatkou Búdková (obratisko trolejbusov) a Drotárskej cesty v Starom Meste dnes bolo rušno. Doobeda tam prišli píliči so zámerom vykonať výrub stromov kvôli plánovanej výstavbe na tomto mieste. Developerská spoločnosť ISMONT,s.r.o. je vlastníkom pozemku, na ktorom sa išlo píliť a podľa vyjadrenia vlastníkov priľahlých bytových domov Drotárska cesta 7 a 3-5 má zámer postaviť na tomto mieste trojpodlažný bytový dom. Na pozemok je aktuálne vydané platné stavebné a výrubové povolenie.

Zdroj: nc

​Vlastníci angažujúci sa niekoľkoročnom v spore zavolali na pomoc políciu.

Problémov týkajúcich sa tohto prípadu je podľa vlastníkov, ktorí sa angažujú v tejto veci už niekoľko rokov,  však viacero. Prvým je podľa nich nereálnosť výstavby, akú deklaruje developer, ďalej to, že výrubové povolenie má iná spoločnosť, ako tá, ktorá vlastní samotný pozemok. Spor sa podľa miestnych, ktorí dnes zavolali na píličov políciu, ťahá niekoľko rokov aj na súde. 

Zdroj: nc

​​​V prípade sa angažujú zástupcovia vlastníkov bytov Drotárska cesta 3-5 .

Zdroj: nc

​​​V prípade sa angažujú zástupcovia vlastníkov bytov Drotárska 7.

Zdroj: nc

​​​V prípade sa angažujú zástupcovia vlastníkov bytov susedia na Drotárskej ceste

"Dnes dobeda prišli na miesto pilčíci a začali sme sa ako susedia aktivizovať, čo sa deje. Stromy ráno prišli označiť aj pracovníci zo Starého Mesta. Tak sme sa rozhodli zavolať políciu, aby vec prešetrila, pretože nie sú tu splnené zákonné podmienky na výrub, " vysvetlila pre banoviny.sk pani Monika z Drotárskej cesty 7.

"My sme napadli výrubové rozhodnutie, dali sme to na súd, ten však vo veci nekoná. Nemá to však odkladný účinok, keď nie je rozhodnuté a rúbať sa môže.To sme kde? Najskôr vyrúbeme les a potom sa budeme súdiť?" dopĺňa Moniku jej sused z Drotárskej 3, ktorý sa v prípade aktivizuje už dlhšie. Najskôr by to malo byť podľa jeho slov celé právne rozhodnuté a vyriešené.

Hlavným problémom je podľa nich to, že výrubové povolenie k pozemku má spoločnosť Angkor wat s r.o., ktorá však nie je vlastníkom pozemku. Výrubové povolenie dostala k stavebnému povoleniu na tejto parcele. Oni však podľa jej slov predali len stavebné povolenie s pozemkom a nepredali povolenie na výrub. "Teraz čakáme na to, aby firma Angkor wat s.r.o. dostala povolenie od vlastníka pozemku, že tu môže rúbať," vysvetlila Monika. Podľa ich slov, toto už je druhý pokus, čo sem prišli so zámerom rúbať stromy. "Nám ide o to, aby sa výrub zastavil. Žiaľ, zo životného prostredia mestskej časti dávajú od toho ruky preč. Nikto nám nevie odpovedať na otázku, že keď dostali výrubové povolenie spolu so staveným povolením, ako je možné, keď už spoločnosť Angkor wat nevlastní stavebné povolenie, výrubové môže vykonať," tvrdí pani Monika. Polícia s nimi na mieste niekoľko hodín zotrvala, na mieste spísali záznam, a nakoniec im oznámili, že výrub vykonať môžu, že na to majú všetky potrebné povolenia.

Zdroj: nc

Stromy ráno označili aj pracovníci zo Starého Mesta.

Monika tiež povedala, že dlho nebola uhradená spoločenská hodnota za stromy, zaplatili tento týždeň a píliči boli v momente na mieste. "Je to nonsens stavať tú takúto stavbu, je to pár metrov od cesty," vysvetľuje Monika s tým, že jedno poschodie bude v zemi, dve nad zemou. Podľa jej suseda nedodržali ani rezervu dva metre od oporného múru, lebo sa má rozširovať cesta kvôli trolejbusovému pruhu. "Aj to im prešlo, nechápem. Všetko sme namietali také, čo sa namietať dalo, a všetko im prešlo," tvrdí. Ako dodali, 89 pôvodných starých stromov, ktoré vysadili majitelia bytových domov, označili, že majú spoločenskú hodnotu, dokopy ich tu však však  podľa nich 200 novších či starých.  "Najskôr povedali, že to sú len nálety, ale tu je borovica, lipy, sú tu hodnotné biotopy, roháče, jašterice, modlivky a rôzne chránené druhy a nikoho to asi nezaujíma," dodal na záver.

 

Zdroj: nc

Tu má vyrásť nová bytovka.

Zdroj: nc

Rúbať sa začalo dnes krátko poobede.

Zdroj: nc

Rúbať sa začalo dnes krátko poobede.

Zdroj: nc

Rúbať sa začalo dnes krátko poobede.

Rúbať sa začalo dnes krátko poobede.

K prípadu sme oslovili aj príslušný miestny úrad Staré Mesto. Podľa vyjadrenia hovorcu MČ Staré Mesto, výrubové povolenie z roku 2018 je právoplatné a je viazané na platné stavebné povolenie. "Mestská časť Bratislava-Staré Mesto koná zásadne v rámci svojich zákonných možností a kompetencií. Keďže evidujeme, že na súde je návrh na preskúmanie stavebného povolenia na predmetnú stavbu, vyzývame subjekt, ktorý má uskutočniť výrub, aby sa tohto konania zdržal, kým súd nerozhodne. Mestská časť sa zároveň intenzívne zaoberá preskúmaním všetkých právnych možností v tejto veci," skonštatoval hovorca mestskej časti Matej Števove.

Oslovili sme vlastníka pozemku developerskú spoločnost ISMONT, aby zaujali k veci svoje stanovisko a prečo sa rozhodli vykonať výrub napriek tomu, že mestská časť ich vyzvala, aby nezačali s výrubom, kým súd nerozhodne. Odpoveď sme zatiaľ nedostali. Vlastník pozemku developerská spoločnosť ISMONT, s.r.o. so sídlom v Trnave má za sebou viacero projektov aj bytových domov, realizovaných v Trnave či v okolí Bratislavy - v Dunajskej Lužnej a Stupave.

(nc)

Páčil sa vám článok?