FOTO a VIDEO Smutný pohľad: Výrub na Drotárskej už pilčíci takmer dokončili, lesík je nenávratne preč

14.2.2021

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Keď sa dnes prejdete po Drotárskej ulici v bratislavskom Starom Meste, príde vám smutno. Takmer všetky stromy v lesíku neďaleko obratiska trolejbusu č. 203 pilčíci vyrúbali, hoci mestská časť ešte včera na sociálnej sieti ubezpečovala, že sa jej podarilo výrub pozdržať do pondelka 15. februára. Nie je už veľmi čo zachraňovať.

Na mieste niekdajšieho lesíka na Drotárskej ulici, ktorý pomáhali vysadiť aj ľudia z okolitých bytoviek, sa má stavať. Ide o súkromný pozemok súkromnej spoločnosti, ktorej mestská časť Staré Mesto udelila povolenie na výrub ešte pred šiestimi rokmi.

Obyvatelia spolu s aktivistami však upozorňujú, že na výrub nie sú splnené zákonné podmienky. Rozhodnutie napadli, vec dali na súd, ten však dodnes nerozhodol. O proteste proti  začatému výrubu, na ktorý bola minulú stredu privolaná aj polícia, sme písali tu:

​Platnosť výrubového povolenia spochybnila aj expertka na zeleň. „Rozhodnutie o súhlase na výrub drevín z 11. 5. 2015 stratilo platnosť dňom 3. 6. 2018 a neskoršie rozhodnutie o súhlase na výrub drevín z 28. 5. 2018 nadobudlo právoplatnosť až dňa 18. 6. 2018, t. j. v čase, kedy pôvodné rozhodnutie ex lege stratilo platnosť, v dôsledku čoho zaniklo a nebolo možné ho zmeniť. K zmene pôvodného rozhodnutia musí dôjsť tak, aby zmeňujúce rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť najneskôr v posledný deň platnosti pôvodného, zmeňovaného rozhodnutia, k čomu ale nedošlo. Pôvodné rozhodnutie o výrube drevín teda zaniklo a zmeňujúce rozhodnutie je nulitné, lebo nie je možné meniť rozhodnutie, ktoré zaniklo a teda právne neexistuje. Orgán ochrany prírody teda vydal zmeňujúce rozhodnutie bez právneho základu a nad rámec svojej právomoci, dôsledkom čoho je nulita rozhodnutia o súhlase na výrub drevín z 28. 5. 2018,“ uviedla Katarína Nováková v diskusnom príspevku na FB stránke ochranára Mikuláša Hubu.

Zdroj: ac

Na tomto úzkom pozemku pri ceste (vľavo) majú vyrásť dva nové domy.

Samospráva pre banoviny.sk potvrdila, že eviduje návrh na preskúmanie stavebného povolenia. „Vyzývame subjekt, ktorý má uskutočniť výrub, aby sa tohto konania zdržal, kým súd nerozhodne. Mestská časť sa zároveň intenzívne zaoberá preskúmaním všetkých právnych možností v tejto veci,“ povedal nám hovorca mestskej časti Matej Števove ešte v stredu 10. februára, keď sa s výrubom začalo. O dva dni neskôr, v piatok 12. februára, posielala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová podnet na Okresný úrad Bratislava, v ktorom ho žiada o preskúmanie rozhodnutia umožňujúceho začatie stavby domov, ktoré majú nahradiť zeleň na svahu.

Zdroj: ac

​Nech padne akékoľvek rozhodnutie, tieto stromy sú nenávratne preč. 

„Výrub stromov je v tejto chvíli pozdržaný do pondelka 15. februára, oddelenie životného prostredia opätovne premeria stromy, ktoré po začatom výrube ostali a nanovo určí ich spoločenskú hodnotu,“ ešte aj v sobotu ubezpečovala mestská časť obyvateľov na svojej FB stránke.

Realita však žiadnu nádej na zvrat neposkytuje. Nech úrady rozhodnú akokoľvek, z niekdajšieho lesíka na Drotárskej ulici je dnes iba torzo – ako ukazujú naše fotografie aj video, v podstate niet čo zachraňovať.

Zdroj: topreality.sk

Vizualizácia budúcich vila domov sľubuje veľa zelene.

Medzitým už realitná kancelária ponúka na predaj byty v plánovanej novostavbe (v dvoch vila domoch) ako bývanie „priamo v srdci Bratislavy“, pričom medzi viacerými výhodami uvádza zelenú oázu pohody...

(ac, nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie