VIDEO: Tento rok to nezmeškáme, na komáre sme pripravení, deklaruje magistrát

28.4.2020
0
Páčil sa vám článok?

Komáre zatiaľ v Bratislave i jej okolí prakticky nemáme. Keď však už lietajú, na zásah je spravidla neskoro. Magistrát však deklaruje, že má situáciu pod kontrolou a scenár z minulého roka sa nezopakuje.

Larvy komárov žijú vo vode na územiach, ktoré sú pravidelne zaplavované. Vajíčka tohto hmyzu predtým čakali na svoju chvíľu na suchej zemi. Na to, aby sa z nich vyliahli larvy, potrebujú vodu a teplé počasie, teda vzostup hladiny riek.. 

"V súčasnosti je výskyt lariev či dospelých komárov aj v typických lokalitách z dôvodu sucha minimálny. Avšak, situácia sa môže rýchlo zmeniť. Minulý rok sme zareagovali neskoro, no tento rok sme na situáciu pripravení. Od začiatku sezóny v spolupráci s odborníkmi pravidelne monitorujeme liahniská komárov. V prípade, že zaznamenáme zvýšený počet lariev, vieme okamžite zasiahnuť. Ako? Biologickým prípravkom známym pod skratkou BTI," informoval na sociálnej sieti magistrát.

​BTI eliminuje larvy komárov, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý. Na rozdiel od chemických postrekov, ktoré sa aplikovali na dospelý hmyz v ovzduší, neohrozuje zdravie ľudí a nepredstavuje ani záťaž pre životné prostredie. 

"Pri používaní BTI je obzvlášť dôležité správne načasovanie, pretože tento prípravok eliminuje komáre výhradne v štádiu larvy. To v praxi znamená, že na jeho efektívne využitie máme len sedem až desať dní, kým sa larvy jednej generácie zakuklia. Práve preto je pravidelný monitoring liahnisk pri tejto metóde doslova kľúčový," vysvetľuje magistrát.

(ms)

Páčil sa vám článok?