FOTO: Naozaj odporné! Koho viniť za neporiadok v Sade Janka Kráľa?

28.4.2020
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Pohľad na niektoré miesta v Sade Janka Kráľa v Petržalke je žalostný. Takmer na každom kroku natrafíte na rozsypané smeti v okolí preplnených odpadkových košov. Zisťovali sme preto, ako často sa tieto nádoby vyprázdňujú. No nielen tam je problém.

Príjemné jarné počasie láka v týchto dňoch do Sadu Janka Kráľa, ktorý je najstarším verejným parkom v strednej Európe, množstvo ľudí. Stretnete tu rodiny s deťmi na kolobežkách či bicyklíkoch, športovcov na improvizovanom tréningu aj bežcov s rúškami na tvárach, mladých i starších na prechádzke... Pohodu v tomto vzácnom parku však kazí pohľad na preplnené smetné koše, okolo ktorých sa povaľujú papierové tašky po fastfoodovom jedle, prázdne plechovky od piva či nealka, fľaše aj plastové poháre, detské plienky... Možno aj vás chuť na prechádzku raz-dva prejde.

Keďže Sad Janka Kráľa prešiel vlani pod správu bratislavského magistrátu (predtým to bola Petržalka), práve tam sme zisťovali: Plánuje hlavné mesto častejšie vyprázdňovať smetné nádoby, keďže návštevníkov bude s pekným počasím pribúdať? „Áno, máme záujem na zintenzívnení vysýpania smetných košov v Sade Janka Kráľa. Práve v týchto dňoch sa finalizuje procesovanie objednávky na celoročnú údržbu Sadu Janka Kráľa, v rámci ktorej rátame aj s vyprázdňovaním smetných košov dvakrát týždenne,“ informoval nás hovorca magistrátu Peter Bubla.

FOTOGALÉRIA:

Je to tá lepšia správa, mnohí ľudia si ju však môžu vysvetliť o svojom a vinu za neporiadok na mieste, ktoré má byť pýchou verejného priestranstva v Bratislave, hodia na nedostatočné vyprázdňovanie smetných košov v parku... Ibaže sme si všimli, že nie všetky koše sú preplnené. Stačí pár krokov, niekde 20, inde 50 metrov chôdze, a zistíte, že iné smetné nádoby sú poloprázdne. Zároveň sme si položili otázku: Keby boli všetky koše úplne plné, je veľký problém vziať svoj „odpad“ so sebou a dať ho do kontajnera v mieste svojho bydliska?

ROZHOVOR Tlmočníčka posunkového jazyka prezrádza tajomstvá: Čím pomalšie hovoríte, tým sa to ťažšie tlmočí

Predsedníčka Slovenskej komory tlmočníkov posunkového jazyka Eva Šoltýsová je jednou z tlmočníčok do slovenského posunkového jazyka, ktorí sa v čase epidémie objavujú na brífingoch členov vlády. Práve tie v dnešnej dobe zviditeľnili svet nepočujúcich, ktorí tiež potrebujú mať kontakt s dianím v krajine. V rozhovore hovorí, aké to je tlmočiť politikov a ako je to u nás s tou profesiou.

Zaujímalo nás tiež, ako chce mesto vyriešiť problém nefunkčných verejných toaliet v Sade Janka Kráľa. Možno aj vy ste si všimli, že mnohí „ľudia v núdzi“ využívajú na svoje akútne potreby priestor medzi kríkmi. „Čo sa týka budovy verejných toaliet, tá je ešte v správe Mestskej časti Petržalka. Materiál na odzverenie je v príprave,“ uviedol hovorca Peter Bubla.

(ac)

Páčil sa vám článok?