Dobrá správa: Mladým stromčekom pomôže prežiť sucho tisíc zavlažovacích vakov

19.2.2020
0

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Páčil sa vám článok?

S meniacou sa klímou sa v mestách vynára nový problém. I keď sa v snahe rozšíriť zelené plochy nejaké stromčeky zasadia, neraz neprežijú horúce a suché leto. Po novom by to však mohlo byť inak.

Už túto jar si budete môcť pri novovysadených stromoch všimnúť prítomnosť zavlažovacích vakov. Tie zavlažovacie vaky budú  mať veľký význam, bude spočívať najmú v tom, ako efektívne sa vie voda dostať ku koreňom," vysvetlil Andrej Kovarik, splnomocnenec pre zeleň a životné prostredie..Do vakov sa zmestí až 65 litrov vody, ktorá sa postupne, v priebehu 6 až 8 hodín, po kvapkách uvoľňuje do pôdy. Mladý stromček je tak úmerne poliaty a jeho koreňovej sústave nehrozí preliatie.

Ako vysvetlil ďalej Kovarik, tieto vaky budú rozmiestňované po celej Bratislave na novozasadených stromčekoch v jarnom období. Umiestnia ich aj na niektoré stromčeky, ktoré zasadili už minulú jeseň.

"Zároveň prosíme všetky Bratislavčanky a Bratislavčanov, aby vaky zavlažujúce mladé stromčeky neodcudzovali. V prípade, že si všimnete krádež, kontaktujte, prosím, políciu," informoval na sociálnej sieti magistrát.

(ms)

Páčil sa vám článok?