Obyvatelia sú v šoku: Na Heydukovej vyrúbali staršie stromy

18.2.2020
Rúbanie stromu v centre pri OÚSA

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

V sobotu vyrušil obyvateľov centra mesta na Heydukovej ulici ruch motorovej píly. V nedeľu im ostal na ulici stáť kmeň stromu ako spomienka na posledné dva vzrastlé stromy na ulici.

Oslovili sme preto mestskú časť, aký bol dôvod výrubu. Ako informuje OZ Hrad Slavín na svojej sociálnej sieti, z fotiek počas výrubu vidieť, že strom bol v hornej časti koruny vitálny aj s novým prírastkom konárov. Ich otázky preto smerujú aj k tomu, či využil správca zelene všetky možnosti na zachovanie posledných 2 vzrastlých stromov na ulici.

Menšie stromy v okolí výrubu boli pravdepodobne zdravotne orezané. Na jednom zo stromov sa nachádza hniezdo a vtáky v Bratislave už počuť značnejšie. 

​Stromy pred výrubom

Zdroj: Facebook/OZ - Hrad Slavín

Zdroj: nc

​"Boli vyrúbané, resp. sú v štádiu prípravy na výrub, dve dospelé sofory japonské. Výrub sa realizoval na základe povolenia z roku 2008. V súčasnosti sa platnosť povolenia obmedzuje, táto možnosť je daná aj v zmysle platnej legislatívy (zákon 453/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov), v prípade, že povolenie na výrub je vydávané z dôvodu plánovanej stavby je dokonca výrub viazaný na právoplatné stavebné povolenie. Žiaľ rozhodnutie z roku 2008 takúto podmienku nemá a čas, v rámci ktorého mohlo dôjsť k výrubu nebol preto nijako limitovaný. Výrub bol požadovaný z dôvodu tienenia a ohrozovania bezpečnosti, súčasťou povolenia je aj správa z obliadky (prebehla ‪26. 3. 2008‬), v ktorej sa konštatuje, že jedna sofora je veľmi silno poškodený jedinec, s redukovanou olámanou korunou, s jedným úplne ulomeným kostrovým konárom. Druhý strom je mierne poškodený, so silným redukčným rezom smerom ku komunikácií vykonaným vo vyššom veku, nezacelenými a následne tečúcimi ranami. Správny orgán konštatoval, že v danom priestore tieto jedince predstavujú značné ohrozenie chodcov. Žiadateľovi bola nariadená náhradná výsadba (4 stromy, väčší počet kríkov, popínavé rastliny atď.). Miestny úrad, resp. oddelenie životného prostredia, už inicioval stretnutie so žiadateľom - uskutoční sa budúci týždeň," informovala nás Michaela Demovičová z referátu komunikácie s verejnosťou kancelárie starostky. 

Víkendový výrub

Zdroj: nc

Zdroj: nc
Zdroj: Facebook/OZ Hrad Slavín

Zdroj: Facebook/ OZ - Hrad Slavín

​Takto vyzerali stromy v lete:

Zdroj: Google street view

Zdroj: Google street view

​(nc)

Páčil sa vám článok?