EKO vychytávka vianočných trhov sa ľuďom páči

1.12.2019
0
Tomáš a Angel (sprava) usmerňujú ľudí pri triedení odpadkov

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Žltá, modrá, hnedá, zelená aj čierna zberná nádoba – čo kam patrí? Separovanie odpadu je na tohtoročných vianočných trhoch na Hlavnom námestí dôležitou témou.

Ako nám potvrdili brigádnici Angel s Tomášom (úvodná fotografia článku), mnohých ľudí musia usmerniť, aby použitú papierovú misku či príbor dali do tej správnej nádoby. Recyklačné stanice - stánky so zbernými nádobami sú novinkou vianočných trhov na Hlavnom námestí, ktorá podľa prvých reakcií Bratislavčanov potešila.

„Je to super systém. Pracovníci vám vytriedia odpad do príslušných nádob. Je to zároveň veľmi poučné pre ľudí, ktorí nevedia triediť odpad. Aspoň sa to naučia. My sme tam odovzdali vrecko po pečených gaštanoch a pracovník sa najprv pozrel, čo im tam dávam. Šupinky dal do zmesového odpadu a papierový vrecko do nádoby s odpadovým papierom,“ ocenil na webovej stránke Bratislavských novín Roman.

V jednej takejto stanici (na námestí sme ich narátali tri) pracujú brigádnici Angel s Tomášom. Všimli sme si, že nielen našincom, ale aj cu­dzincom museli občas ukázať, kam čo treba odhodiť. Mladý muž práve nasypal nedojedené zvyšky do nádoby určenej na papier, Angel nestihol zareagovať. Vytiahol teda kliešte na odpadky a  presunul ich do tej správnej. „Zahraniční návštevníci sa väčšinou lepšie orientujú, vidieť, že majú s triedením odpadu viac skúseností,“ podotýka.

Misky sú z kompostovateľných materiálov, poháre sú vratné:

Zdroj: ac

Spolu s Tomášom sa zhodujú, že tohtoročné trhy, ktoré majú nový názov Vianočný Hlavný trh, sú oveľa čistejšie. A to aj večer, po zotmení. „Vlani to tu bolo hrozné, odpadky sa povaľovali na rôznych mies­tach. Teraz ľudia hneď pochopili, že ich majú nosiť k nám,“ tvrdia.

Vratné poháre dostanete za zálohu dve eurá:

Zdroj: ac

Napokon, ľudí o tom informuje aj oznam pri pultoch vyhradených na konzumáciu kúpených dobrôt. Je v slovenčine a takisto v angličtine. Oceňujeme i to, že ďalší pracovníci priebežne upratujú okolie stánkov.
V rámci konceptu „zero waste“ sa na Vianočnom Hlavnom trhu používajú výlučne kompostovateľné riady a vratné poháre. Za jeden zaplatíte 2 eurá, vrátia vám ich v hociktorom stánku na námestí. Vítanou novinkou je aj možnosť platiť aj prostredníctvom karty, mobilu či hodiniek.

Trhov je viac

Vianočný Hlavný trh bude fungovať do 22. decembra. Do tohto dátumu sú otvorené tiež Staromestské vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí, Vianočné trhy na Duláku v Ružinove aj Ružinovské adventné trhy. Nájdete ich pred Domom kultúry pod vyše 33 metrov vysokým ruským kolom, ktoré je veľkým ťahákom najmä pre rodiny s deťmi. Treba však prísť s plnou peňaženkou, za 3 minúty jazdy zaplatíte 8 eur. Lákadlom v Ružinove je tiež plocha na korčuľovanie s umelým ľadom. Vianočné trhy v Petržalke na Námestí Republiky budú otvorené do 18. decembra.

(bn)

Páčil sa vám článok?