FOTO a VIDEO: Zmenené vianočné trhy sú už otvorené, boli sme sa na nich pozrieť

22.11.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Vianočné trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí po novom nesú názov Vianočný Hlavný trh. Hoci ich oficiálne otvoria dnes o 17.00 h, v stánkoch si môžete nakúpiť už teraz. Boli sme sa pozrieť, ako to na nich vyzerá. Potrvajú až do 22. decembra. Dnes otvárajú aj Staromestské vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí.

Už pri vstupe na Hlavné námestie si všimnete iné usporiadanie stánkov. Na Hlavnom námestí nájdete jedlá a nápoje, na Františkánskom pódium a program. Spolu tu je 76 stánkov. Darčeky a rôzne výrobky ponúka 24 stánkov.  v 10 stánkoch sa počas trhov prestrieda 22 neziskoviek.

"Srdečne všetkých pozývam na Vianočný Hlavný trh. Tento rok bud naše trhy bezpečné, ekologické a budú pomáhať ľuďom  aj prírode. Chýbať nebude bohatý kultúrny program a novinkou bude možnosť platiť kartou či mobilom. Pevne verím, že si medzi 22. novembrom a 22. decembrom nájdete čas a užijete si vianočnú atmosféru spolu s nami," povedal dnes priamo na Hlavnom námestí primátor Matúš Vallo. Za každú bezhotovostnú platbu, ktorú uskutočníte, pôjde jeden cent pre OZ Návrat, ktoré pomáha rodinám v núdzi vybudovať skutočný domov.

Môžete platiť aj bezhotovostne:

Zdroj: ms

„Vianočné stánky sme vybavili platobnými terminálmi, naviac za každú bezkontaktnú platbu kartou, mobilom alebo hodinkami prispejeme jeden cent na OZ Návrat. Každý návštevník Vianočného Hlavného trhu tak bude môcť prostredníctvom služby Good Pay pomôcť rodinám, ktoré to potrebujú. Veríme, že návštevníkov  táto možnosť pomôcť poteší, a my zase pomôžeme OZ Návrat dodatočným darom až do výšky 15-tisíc eur. Sme radi, že môžeme ako Slovenská sporiteľňa prispieť k vianočnej atmosfére Bratislavy tým správnym spôsobom,“  povedala Dáša Juríková, riaditeľka odboru stratégie a rozvoja značky Slovenskej sporiteľne.

 "Veľkou novinkou bude aj koncept 'zero waste', čiže snaha predchádzať vzniku odpadu a tiež znižovať množstvo komunálneho odpadu. Používať sa budú výlučne vratné poháre a kompostovateľné riady," dodal Vallo. Pri vyhadzovaní odpadu dostanete inštrukciu, do ktorej zbernej nádoby ho hodiť. 

Matúš Valo o Vianočnom Hlavnom trhu:

Mesto sa pripravilo aj na možnosť požiaru, keďže minulý rok sa rozšíril z nelegálneho stánku aj na budovu Kooperatívy. Tento rok však žiadny nelegálny stánok na trhu nenájdete. "Vytvorili sme protipožiarne hliadky, predajcovia sú povinní mať vo svojich stánkoch hasiace prístroje a pre tých, ktorí používajú plynové bomby, sme pripravili školenie," vysvetlil Vallo.

Ceny v niektorých stánkoch:

Nápoje:

Medovina 1 dcl................. 1,20

Punč 2 dcl......................... 2,00 - 2,50

Varený ribezlák 1 dcl........ 0,75

Varené víno 1dcl................0,75

Sudové víno 1 dcl...............0,50

Mladé víno 1 dcl.................0,75

Jedlá:

Cigánska pečienka............. 4,50

Cigánska so slaninou..........6,00

Klobása................................ 3,50

Kačací tanier........................ 8,90

Jaternica.............................. 2,60

Lokša mastená..................... 1,30 - 1,50

Lokša pečienková................. 2,00

Spolu s policajtmi budú na poriadok dohliadať aj vojaci. 

FOTOGALÉRIA:

Program sa tento rok bude konať na malom pódiu na Františkánskom námestí.V  strede týždňa to bude hudba i tanec z produkcie DJ-ov a v podaní žiakov základných umeleck´ých škôl. týždni bude prevažovať hudba, o  ktorú sa postarajú známi DJ (DJ Samurai, Reverend, Code či Phonotic) a  dopĺňať ich budú žiaci mestských základných umeleckých škôl s  rôznymi tanečnými a  speváckymi vystúpeniami. Piatky budú typické pre koncerty – atmosféru navodia známe kapely ako Lady Jane a Kešu, Paper Moon Trio či Adriena Bartošová and Friend. Vianočnú hudbu si budú môcť návštevníci vychutnať na festivale adventnej a  vianočnej hudby, ktorá bude v spolupráci s Bratislava Music Agency. Pre deti sú pripravené divadielka, vianočné čítania či drevený kolotoč počas víkendov v decembri.

Prešli sme sa Hlavným námestím ešte pred oficiálnym otvorením trhu:

Dnes o 18.00 h na Hviezdoslavovom námestí otvárajú aj Staromestské vianočné trhy, doobeda to na nich vyzeralo takto:

Zdroj: ms

V  nádvorí Starej radnice​ sú remeselné trhy, pribudne i betlehem a na mieste už sú živé ovečky:

Zdroj: ms

(ms)

Páčil sa vám článok?