Bratislava vyhlásila súťaž na predĺženie promenády na Železnej studničke

27.11.2019
0

Zdroj: Emil Škoda

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava vyhlásilo architektonickú súťaž na úpravu verejného priestoru v bratislavskom lesoparku. Riešeným územím je časť od bývalých Ferdinandových kúpeľov (otočisko MHD pri bufete) po Snežienku (spodná stanica lanovky) na Železnej studničke.

Cieľom samosprávy je zlepšiť tento vo veľkej miere navštevovaný vstup do Malých Karpát. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Projekt opravenia a predĺženia promenády vrátane okolitého priestoru zastrešuje mestský Metropolitný inštitút Bratislavy. Súťažné návrhy majú riešiť cesty, chodníky a vodné nádrže s priľahlým okolím. "Očakáva sa návrh drobnej architektúry, ktorá sprístupní vodnú hladinu formou lávok, chodníkov, pontónov, pobytových schodísk a podobne. Súťažiaci majú navrhnúť aj riešenia pre existujúce prvky – zastávky MHD, prístrešok pri prameni či objekty pri rybníkoch," spresnil Bubla.

V rámci prvého kola súťaže záujemcovia predložia v termíne do 10. januára 2020 zloženie tímu (musia v ňom byť zastúpené profesie architekt, krajinný architekt a dopravný inžinier) a tri referenčné projekty. Na základe predložených materiálov vyberie odborná porota tri tímy, ktoré po obhliadke územia dostanú čas na spracovanie návrhu. Verejná prezentácia víťazného návrhu je plánovaná na apríl 2020. Viac informácií sa záujemcovia dozvedia na webe hlavného mesta, v sekcii architektonické súťaže.

Ako je to s prepravou kolobežiek vo vozidlách MHD?

Bratislava zažíva v tejto sezóne doslova kolobežkový boom. Elektrické kolobežky začalo využívať na individuálnu prepravu čoraz viac ľudí. Čo však v prípade, že sa im vybije batéria alebo sa zhorší počasie a nechcú, respektíve nemôžu sa na nej vrátiť domov? Za akých podmienok môžu s kolobežkou nastúpiť do prostriedkov MHD? Platia pre kolobežky rovnaké pravidlá v DPB aké má stanovené pri preprave bicyklov? ad

(TASR) 

Páčil sa vám článok?