Ako je to s prepravou kolobežiek vo vozidlách MHD?

27.11.2019

Zdroj: FB G.M.

Páčil sa vám článok?

Bratislava zažíva v tejto sezóne doslova kolobežkový boom. Elektrické kolobežky začalo využívať na individuálnu prepravu čoraz viac ľudí. Čo však v prípade, že sa im vybije batéria alebo sa zhorší počasie a nechcú, respektíve nemôžu sa na nej vrátiť domov? Za akých podmienok môžu s kolobežkou nastúpiť do prostriedkov MHD? Platia pre kolobežky rovnaké pravidlá v DPB aké má stanovené pri preprave bicyklov? ad

"Dilema v električke. Premnožili sa nám kolobežkári. Tento sa dovalil včera večer do preplnenej električky. Pýtal som sa ho, či si na to hebedo priplatil lístok. Tváril sa urazene. Tak ako to teda je - nemajú sa nadrozmerné predmety vo verejnej doprave priplatiť extra lístkom?" opýtal sa na sociálnej sieti pán Gustáv pri zverejnenej fotografii mohutnej elektrickej kolobežky, našťastie aspoň čiastočne poskladanej, ktorú mal jej majiteľ položenú na dlážke medzi nohami. 

FOTO: Aká krajina, takí kolobežkári - až polovicu z 50 zdieľaných kolobežiek sa už v Bratislave pokúsili ukradnúť!

O tom, že sa v Bratislave testuje nový systém zdieľaných kolobežiek Mint sme už písali aj na stránkach Bratislavských novín a ich fungovanie sme aj otestovali. Keďže kolobežky sa na rozdiel od zdieľaných bicyklov Slovnaft Bajku nepripevňujú k dokovacím staniciam, tak už sa našlo viacero chmatákov, ktorí sa ich pokúšali si privlastniť. Ako dopadli?

Zisťovali sme v Dopravnom podniku Bratislava, aké pravidlá platia pri preprave elektrických kolobežiek v prostriedkoch MHD. "Pre bicykel/kolobežku platí dovozný cestovný lístok v hodnote 0,35 centov. Cestujúci si ho môžu zakúpiť v automatoch (žltých) a v multifunkčných automatoch (červených), na všetkých predajných miestach DPB, a.s., taktiež  v PNS. Takisto môžu využiť elektronickú peňaženku a lístok v hodnote 0,32 centov si zakúpia priamo vo vozidle," povedala pre Bratislavské noviny hovorkyňa DPB Mgr. Adriana Volfová. 

Podrobnejšie sa o tom dozviete, ak si pozriete Prepravný poriadok, článok A.11 Preprava bicyklov, kde nájdete všetky potrebné informácie počnúc tou, že preprava je možná len s vedomím vodiča a taktiež iba v určitom čase.

(ars)

Páčil sa vám článok?