Dúbravka si opäť zaspomína na Deža, medzi panelákmi sa ozvú sláčiky

15.8.2019
0

Zdroj: MČ Dúbravka

Páčil sa vám článok?

V Dúbravke si po roku opäť zaspomínajú na legendárneho hudobníka Deža Ursinyho. Na 21. septembra 2019 pripravujú podujatie otvorené pre všetkých s názvom Spomienka na Deža.

Ambíciou podujatia je spojť hudbu, literatúru a výtvarné umenie a tiež Dúbravčanov, Bratislavčanov, priateľov a fanúšikov kvalitnej slovenskej hudby a oživiť verejný priestor sídliska.

Na pódiu v parku na Fedákovej sa vystriedajú skupiny Kam z konopí,  Definitívum, Živé kvety, Longital, Talent Transport, Dorota Nvotová, Jakub Ursiny & Teatro fatal.

„Novinkou tohtoročného podujatia a akýmsi nevšedným zážitkom na sídlisku budú sláčiky filharmonikov, ktoré sa ozvú večerom v parku na Fedákovej,“ prezradil novinku Juraj Štekláč. „Hudobníci združení pod RR projekt, čiže Roman Rusňák spolu Vladislavom Slnkom Šarišským odohrajú niekoľko skladieb a v podaní sláčikov by nemala chýbať ani Dežova pieseň.“

Minuloročné odhalenie pamätníka Dežovi Ursinymu:

Zdroj: Ľubo Navrátil

​​Akciu bude sprevádzať aj čítačka textov Deža Ursinyho a Ivana Štrpku, predaj kníh, platní, albumov.

S iniciatívou osadenia pamätníka Dežovi Ursinymu prišiel ešte vlani už spomínaný Dúbravčan Juraj Štekláč, člen kultúrnej komisie v Dúbravke, vytvorenie diela podporila aj mestská časť. Zároveň sa zorganizovala spomienka, teda hudobno - literárny večer, ktorý sa zopakuje i tento rok. K organizovaniu spomienky, oživenia verejného priestoru a kultúry na sídlisku sa pridali aj Dúbravské noviny. 

Zdroj: Ľubo Navrátil

​​Dežo Ursiny žil v bratislavskej Dúbravke na Fedákovej ulici od roku 1976. Tu tvoril, hral, písal a venčil psa Havrana a aj v roku 1995 zomrel. Jeho texty, slová, piesne však žijú ďalej v tvorbe, hlavách, knihách, hudbe, spomienkach...

Na celé podujatie je vstup voľný. Podujatie si našlo viacerých priaznivcov, podporovateľov, medzi nimi Bratislavský samosprávny kraj, Bratislava Tourist Board, Bratislava Region Tourism, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, akcia sa stala súčasťou mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávností Bratislava.

(ms)

Páčil sa vám článok?